- Nazwa oddziału
-
TZiUG_2
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- chemia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH PO SZKOLE PODSTAWOWEJ
NAUKA TRWA 5 LAT
Języki obce:
- język angielski,
- język niemiecki zawodowy,
- język niemiecki lub język hiszpański.
Praktyki zawodowe:
- miejsce: bary, restauracje, hotele, punkty zbiorowego żywienia i inne podmioty z branży gastronomicznej.
Zdobywane kwalifikacje zawodowe, w ramach zawodu technik żywienia:
TG.07 Sporządzanie potraw i napojów
TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Korzyści:
- zdobywanie i pogłębianie wiedzy ogólnej, na zajęciach z przedmiotów ogólnokształcących,
- zdobywanie wiedzy i umiejętności w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, na zajęciach z przedmiotów zawodowych,
- możliwość rozwijania zainteresowań na zajęciach dodatkowych przy organizowaniu imprez, dekorowaniu, produkcji potraw,
- możliwość uczestnictwa w konkursach, olimpiadach oraz wycieczkach przedmiotowych.
Po ukończeniu szkoły:
- praca w podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej - hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie,
- zatrudnienie w obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych,
- studiowanie na wielu kierunkach związanych z żywieniem, gastronomią i towaroznawstwem oraz na innych kierunkach studiów powiązanych z przedmiotami zdawanymi na egzaminie maturalnym.