Busko-Zdrój
Technikum
Technikum Nr 2 - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia ,  chemia (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • matematyka
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych.

Klasa ogólnodostępna, przeznaczona dla dziewcząt i chłopców.

Program nauczania obejmuje m. in. specjalistyczne przedmioty zawodowe:

- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
- Zasady żywienia,
- Organizacja produkcji gastronomicznej,
- Usługi gastronomiczne,
- Pracownia procesów technologicznych w gastronomii /1/,
- Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej,
- Pracownia obsługiwania klientów w gastronomii.


Szkoła zakwalifikowanym kandydatom zapewnia bezpłatne badania przeprowadzane przez zespół lekarzy specjalistów z zakładu medycyny pracy.

Uczniowie naszej szkoły mają również możliwość uczęszczania na dodatkowe zajęcia z matematyki prowadzone przy współpracy z AGH (Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie), tzw. "rok zerowy" (zajęcia przygotowujące do matury z matematyki oraz studiów na uczelniach technicznych).

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę w obiektach zbiorowego wyżywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, organizacjach ochrony konsumenta, w obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych oraz stacjach sanepid, sanatoriach i szpitalach. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Absolwenci z powodzeniem mogą kontynuować naukę na wyższych uczelniach technicznych, rolniczych, technologii żywności, itp.