- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia , chemia (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- matematyka
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Klasa ogólnodostępna, przeznaczona dla dziewcząt i chłopców.
Program nauczania obejmuje m. in. specjalistyczne przedmioty zawodowe:
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
- Zasady żywienia,
- Organizacja produkcji gastronomicznej,
- Usługi gastronomiczne,
- Pracownia procesów technologicznych w gastronomii /1/,
- Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej,
- Pracownia obsługiwania klientów w gastronomii.
Szkoła zakwalifikowanym kandydatom zapewnia bezpłatne badania przeprowadzane przez zespół lekarzy specjalistów z zakładu medycyny pracy.
Uczniowie naszej szkoły mają również możliwość uczęszczania na dodatkowe zajęcia z matematyki prowadzone przy współpracy z AGH (Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie), tzw. "rok zerowy" (zajęcia przygotowujące do matury z matematyki oraz studiów na uczelniach technicznych).
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę w obiektach zbiorowego wyżywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, organizacjach ochrony konsumenta, w obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych oraz stacjach sanepid, sanatoriach i szpitalach. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Absolwenci z powodzeniem mogą kontynuować naukę na wyższych uczelniach technicznych, rolniczych, technologii żywności, itp.