Brzozów
Technikum
Technikum Nr 1 - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • geografia lub język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który jest bardzo popularny i daje szansę na znalezienie zatrudnienia.

Rośnie zapotrzebowanie na wykwalifikowanych, dobrze wykształconych i zmotywowanych, kreatywnych kucharzy, cukierników, gastronomów.

 

W trakcie trwania tych zajęć uczniowie poznają zasady żywienia, sporządzania wykwintnych potraw, organizowania imprez okolicznościowych, dekorowania stołów oraz własnoręcznie przygotowują różne potrawy. Uzupełnieniem wiedzy teoretycznej są zajęcia praktyczne, które odbywają się na terenie szkoły w nowocześnie wyposażonej pracowni gastronomicznej.

 

W klasie piątej uczniowie mają możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności z zakresu dietetyki, nauki zajmującej się zasadami żywienia, biochemicznymi podstawami żywienia i psychologią żywienia.

 

Zawody, do wykonywania których upoważniony jest posiadacz dyplomu:

·       kucharz,

·       barman,

·       kelner,

·       technolog żywienia,

·       organizator imprez,

·       dietetyk,

·       restaurator,

·       barista,

·       cukiernik,

·       przedsiębiorca.

 

Perspektywa zatrudnienia:

·       hotele,

·       restauracje,

·       cukiernie,

·       lodziarnie,

·       pizzerie,

·       domy wczasowe,

·       pensjonaty,

·       własna działalność gospodarcza.

 

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia.

Kwalifikacja 1: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

Kwalifikacja 2: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

 

Drugi język obcy

W klasie technik hotelarstwa uczniowie wybierają jako drugi język obcy język niemiecki albo język rosyjski.

 

Wybór drugiego języka obcego należy zadeklarować w sekretariacie przy składaniu podania o przyjęcie do szkoły.

 

 

 Przedmioty na poziomie rozszerzonym.

W klasie technik żywienia i usług gastronomicznych wszyscy uczą się jednego przedmiotu  na poziomie rozszerzonym.

Przedmiot rozszerzony uczeń wybiera spośród następujących:

Biologia

Geografia

Język angielski

 

Wybór przedmiotu należy zadeklarować w sekretariacie przy składaniu podania o przyjęcie do szkoły.