Brzozów
Technikum
Technikum Nr 1 - Technik hotelarstwa
Nazwa oddziału

 Technik hotelarstwa

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  geografia

Przedmioty rozszerzone
  • geografia lub język angielski lub język niemiecki
Zawody

 Technik hotelarstwa

Opis

TECHNIK HOTELARSTWA

 

Hotelarstwo jest światem posiadającym własną specyfikę, kodeks i obyczaje.  To środowisko specjalistów różnych dziedzin m.in. menedżerów, szefów kuchni.

 

Technik hotelarstwa jest przygotowany do prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich, wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji,  przygotowywania pokoi lub domków dla gości oraz przyjmowania i realizacji zamówień na dodatkowe usługi hotelarskie.

 

 Uzupełnieniem zdobywanej wiedzy są praktyki uczniowskie odbywane w hotelach na terenie całej Polski.

 

Zawody, do wykonywania których upoważniony jest posiadacz dyplomu:

·       organizator usług cateringowych,

·       pracownik biura podróży,

·       pracownik agencji turystycznej,

·       recepcjonista,

·       steward, stewardessa,

·       pilot wycieczek,

·       przewodnik turystyczny,

·       przedsiębiorca.

 

 

Perspektywa zatrudnienia:

·       hotele i pensjonaty turystyczne,

·       ośrodki wypoczynkowe,

·       zakłady uzdrowiskowe,

·       agroturystka,

·       biura i agencje turystyczne,

·       ośrodki informacji turystycznej,

·       organy administracji odpowiedzialnej za promocje turystyki,

·       własna działalność gospodarcza.

 

Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia.

Kwalifikacja 1: HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

Kwalifikacja 2: HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

 

Drugi język obcy

W klasie technik hotelarstwa uczniowie wybierają jako drugi język obcy język niemiecki albo język rosyjski.

 

Wybór drugiego języka obcego należy zadeklarować w sekretariacie przy składaniu podania o przyjęcie do szkoły.

 

 Przedmioty na poziomie rozszerzonym.

 

W klasie technik hotelarstwa wszyscy uczą się jednego przedmiotu  na poziomie rozszerzonym.

Przedmiot rozszerzony uczeń wybiera spośród następujących:

Geografia

Język angielski

Język niemiecki

 

Wybór przedmiotu należy zadeklarować w sekretariacie przy składaniu podania o przyjęcie do szkoły.