- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- geografia lub język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który jest bardzo popularny i daje szansę na znalezienie zatrudnienia. Rośnie zapotrzebowanie na wykwalifikowanych, dobrze wykształconych i zmotywowanych, kreatywnych kucharzy, cukierników, gastronomów.
W trakcie trwania nauki uczniowie poznają zasady żywienia, sporządzania wykwintnych potraw, organizowania imprez okolicznościowych, dekorowania stołów oraz własnoręcznie przygotowują różne potrawy. Uzupełnieniem wiedzy teoretycznej są zajęcia praktyczne, które odbywają się na terenie szkoły, w nowocześnie wyposażonej pracowni gastronomicznej.
W klasie piątej uczniowie mają możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności realizując programy autorskie :
- „Podstawy treningu personalnego” – celem jest wyposażenie uczniów w podstawową wiedzę i umiejętności z zakresu treningu personalnego, nabywanie umiejętności indywidualnej pracy z podopiecznym oraz rozwijanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie własne i innych, jak również kształtowanie wrażliwości i zrozumienia dla możliwości i ograniczeń drugiego człowieka.
- „Podstawy dietetyki” - celem ogólnym jest rozwijanie wśród uczniów postawy dbania o własne zdrowie, a także zdrowie innych osób poprzez: nabywanie umiejętności związanych z edukacją i poradnictwem dietetycznym, uzyskanie wiedzy dotyczącej człowieka zdrowego i chorego, nabywanie umiejętności doboru diety do jednostki indywidualnej, utrwalenie wiedzy związanej z aspektami technologicznymi produkcji żywności i potraw dietetycznych.
- „Pracownia żywienia i dietetyki” - celem jest poszerzenie wiedzy zdobytej na zajęciach z podstaw dietetyki, a także jej praktyczne wykorzystanie poprzez: ocenę stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjentów, przeprowadzenie prawidłowego wywiadu z pacjentem, uzyskanie wiedzy na temat diagnostyki laboratoryjnej dla pacjentów gabinetu dietetycznego, planowanie i wykonywanie jadłospisów stosowanych w żywieniu osób zdrowych i chorych, z uwzględnieniem ich różnego okresu życia, ułożenie odpowiednio skomponowanej diety, dostosowanej do indywidualnych potrzeb pacjenta, sporządzanie potraw z zastosowaniem różnych technik i procesów produkcyjnych.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia.
Kwalifikacja 1: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
Kwalifikacja 2: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmioty na poziomie rozszerzonym.
W klasie technik żywienia i usług gastronomicznych wszyscy uczą się jednego przedmiotu na poziomie rozszerzonym.
Przedmiot rozszerzony uczeń wybiera spośród następujących:
Biologia
Geografia
Język angielski
Wybór przedmiotu należy zadeklarować w sekretariacie przy składaniu podania o przyjęcie do szkoły.