- Nazwa oddziału
-
Technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia lub język angielski lub język niemiecki
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
TECHNIK HOTELARSTWA
Hotelarstwo jest światem posiadającym własną specyfikę, kodeks i obyczaje. To środowisko specjalistów różnych dziedzin m.in. menedżerów, szefów kuchni.
Technik hotelarstwa jest przygotowany do prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich, wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji, przygotowywania pokoi lub domków dla gości oraz przyjmowania i realizacji zamówień na dodatkowe usługi hotelarskie.
W klasie piątej uczniowie mają możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności realizując programy autorskie :
- „Biznes w praktyce” - celem ogólnym kształcenia jest nabycie przez uczniów umiejętności przeprowadzenia kompletnej realizacji przedsięwzięcia: od pomysłu, przez przygotowanie planu, wdrożenie go, aż do analizy efektów uczniowie mają możliwość wcielenia się w rolę właściciela przedsiębiorstwa i podejmowania decyzji dotyczącej zarządzania biznesem w ciągle zmieniającej się rzeczywistości.
- „Obsługa kelnerska” - program został stworzony z myślą o uczniach, którzy podejmą pracę na stanowisku kelnera bądź chcących kontynuować kształcenie na uczelniach wyższych na pokrewnych kierunkach, ale też dla tych, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę w szeroko rozumianej gastronomii.
Celem jest również przygotowanie uczących się, do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy.
Uzupełnieniem zdobywanej wiedzy są praktyki uczniowskie odbywane w hotelach na terenie całej Polski.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia.
Kwalifikacja 1: HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Kwalifikacja 2: HGT.06. Realizacja usług w recepcji.
Drugi język obcy
W klasie technik hotelarstwa uczniowie wybierają jako drugi język obcy język niemiecki albo język rosyjski.
Wybór drugiego języka obcego należy zadeklarować w sekretariacie przy składaniu podania o przyjęcie do szkoły.
Przedmioty na poziomie rozszerzonym.
W klasie technik hotelarstwa wszyscy uczą się jednego przedmiotu na poziomie rozszerzonym.
Przedmiot rozszerzony uczeń wybiera spośród następujących:
Geografia
Język angielski
Język niemiecki
Wybór przedmiotu należy zadeklarować w sekretariacie przy składaniu podania o przyjęcie do szkoły.