Powiat aleksandrowski
Technikum
Technikum Nr 2 - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia lub język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Dodatkowe wymagania

 Zaświadczenie lekarskie

Opis

"Wiedza jest jedyną rzeczą, która wzbogaca, a której nikt nie może nikomu odebrać" ( I. Paderewski)

W trakcie  nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:


Przygotowanie i wydawanie dań:

  • ocena jakości surowca;
  • przechowywanie żywności
  • przygotowanie produktów i stanowisk pracy;
  • obsługa sprzętu gastronomicznego.
  • przygotowanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  • wydawanie dań;

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

  • ocenianie jakości żywności;
  • planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
  • organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej
  • wykonywanie usług gastronomicznych;
  • ekspedycja potraw i napojów.