- Nazwa oddziału
-
Technikum Hotelarskie
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia , informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- język obcy nowożytny
- geografia
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Dodatkowe wymagania
-
Zaświadczenie lekarskie
- Opis
-
Technik hotelarstwa planuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie. Ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji, obserwuje rynek hotelarski. Organizuje i nadzoruje pracę w zakładach hotelowych. Kompleksowo obsługuje gości hotelowych oraz organizuje usługi turystyczne, rekreacyjno-sportowe, gastronomiczne. Zajmuje się obsługą kongresów, targów, zjazdów, bankietów i innych imprez.
W trakcie nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie:
O utrzymywanie czystości i porządku w obiekcie hotelarskim;
O przygotowywanie i podawanie śniadań;
O organizowanie usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
2. Realizacja usług w recepcji:
O rezerwacja usług hotelarskich;
O obsługa gości w recepcji.
Zdobędziesz nstępujące kwalifikacje:
Kwalifikacja 1:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Kwalifikacja 2:
HGT.06. Realizacja usług w recepcji