- Nazwa oddziału
-
Technikum Gastronomiczne
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
W trakcie 5 lat nauki nabędziesz umiejętności związane z:
- stosowaniem zasad racjonalnego żywienia,
- sporządzaniem i podawaniem wyrobów kulinarnych,
- kompleksową obsługą przyjęć organizowanych w zakładach gastronomicznych,
- posługiwaniem się sprzętem i urządzeniami stosowanymi w procesach wytwarzania,
- obliczaniem wartości odżywczej i energetycznej potraw,
- opracowaniem menu dla różnych grup konsumentów,
- obsługiwaniem maszyn i urządzeń gastronomicznych,
- planowaniem produkcji i ustalaniem asortymentu potraw.
Gdzie znajdziesz pracę po ukończeniu technikum żywienia i usług gastronomicznych? We wszystkich obiektach hotelarsko-gastronomicznych:
- hotelach,
- pensjonatach,
- ośrodkach wczasowych,
- promach pasażerskich,
- restauracjach,
- barach,
- kawiarniach,
- sanatoriach,
- szpitalach,
- stołówkach w regionie, w Polsce i w Europie.
Możesz również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ramach projektu Erasmus+ mają możliwość wyjazdu na 4 - tygodniowe praktyki do Lipska