- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia lub język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Dodatkowe wymagania
-
Zaświadczenie lekarskie
- Opis
-
"Wiedza jest jedyną rzeczą, która wzbogaca, a której nikt nie może nikomu odebrać" ( I. Paderewski)
W trakcie nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Przygotowanie i wydawanie dań:
- ocena jakości surowca;
- przechowywanie żywności
- przygotowanie produktów i stanowisk pracy;
- obsługa sprzętu gastronomicznego.
- przygotowanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- wydawanie dań;
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- ocenianie jakości żywności;
- planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
- organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej
- wykonywanie usług gastronomicznych;
- ekspedycja potraw i napojów.
- ocena jakości surowca;