- Nazwa oddziału
-
Technik technologii żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- chemia
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
- Kierunek Technologia Żywności jest związany z żywieniem człowieka. Technik technologii żywności zna tajniki produkcji artykułów spożywczych i cukierniczych oraz wie jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Posiada niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących.
- Do najważniejszych zadań i obowiązków wykonywanych w zawodzie należą: wytwarzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych, wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych, stosowanie maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych, magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych, planowanie i nadzorowanie procesów produkcji żywności, w tym produktów spożywczych, organizowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym, kontrolowanie jakości żywności na każdym etapie jej produkcji
- Technik technologii żywności może pracować jako technolog żywności w zakładach cukierniczych i zakładach przetwórstwa spożywczego; w renomowanych piekarniach, restauracjach i kawiarniach oraz instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, laboratoriach analizy żywności oraz Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych, a także prowadzić własną działalność gospodarczą np. własną cukiernię, firmę przetwórstwa spożywczego lub zajmować się wytwarzaniem dekoracji cukierniczych.
- Absolwent może podjąć studia na kierunkach: technologia żywności i żywienie
człowieka, dietetyka, ocena i analiza żywności, biotechnologia żywności, zarządzanie jakością żywności, inżynieria żywności, żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności