Technikum im. Karola Dittricha oferuje naukę w następujących zawodach:
- technik ekonomista 331403 Technik ekonomista organizuje pracę
biura/ firmy, oblicza wskaźniki niezbędne do określenia sytuacji
ekonomiczno-finansowej firmy, analizuje koszty i przychody oraz określa
propozycje ich poprawy; analizuje rolę i pozycję konkretnej firmy na rynku,
samodzielnie wykonuje lub organizuje zadania w zakresie: zaopatrzenia,
magazynowania materiałów i gotowych produktów, transportu i przede wszystkim
sprzedaży towarów i usług, dobiera i oblicza wskaźniki określające kondycję
ekonomiczno-finansową przedsiębiorstwa (wskaźniki rentowności, płynności,
zadłużenia, wypłacalności, struktury bilansu, pokrycia majątku trwałego
kapitałem własnym itd.) Absolwent może pracować w: przedsiębiorstwach
produkcyjnych, handlowych, usługowych, bankach, urzędach skarbowych, biurach
księgowych, sekretariatach, agencjach celnych, biurach maklerskich, towarzystwach ubezpieczeniowych, stowarzyszeniach i fundacjach, bądź założyć
własną działalność gospodarczą.
- technik spedytor 333108 Technik
spedytor organizuje transport kolejowy, samochodowy lub lotniczy towarów
eksportowanych i importowanych oraz przewożonych wewnątrz kraju. Zajmuje się
również opracowywaniem instrukcji wysyłkowych i materiałów informacyjnych dla
klientów oraz organizacją wyładunku lub załadunku towarów. Sporządza umowy z
klientami, kontrahentami krajowymi i zagranicznymi, uzgadnia sposoby i miejsca
dostarczenia ładunku. Prowadzi rozliczenia cła, wypełnia druki celne,
organizuje odprawy celne towarów sprowadzanych z zagranicy lub wywożonych z
kraju. Absolwent może pracować w przedsiębiorstwach logistycznych,
spedycyjnych, transportowych, kurierskich, pocztowych, centrach
dystrybucyjnych.
-
technik żywienia i usług gastronomicznych 343404
Technik żywienia i usług gastronomicznych planuje produkcję i ustala asortyment
potraw, dokonuje oceny jakości półproduktów i wyrobów gotowych, potraw i
napojów, pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi, nadzoruje przebieg
procesów technologicznych zgodnie z normami, obowiązującymi recepturami i wymogami
sanitarnymi, prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji
gastronomicznej i kalkulacje, obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne,
organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów, pracę magazynu oraz organizuje i
nadzoruje proces produkcyjny, układa jadłospisy, często prowadzi własną
placówkę gastronomiczną. Absolwent może pracować w firmach cateringowych,
restauracjach, barach, placówkach żywienia zbiorowego usytuowanych w hotelach,
sanatoriach, szpitalach, szkołach oraz we własnej firmie świadczącej usługi
gastronomiczne.
-
technik eksploatacji portów i terminali 333106.
Technik eksploatacji portów i terminali potrafi obsługiwać środki transportu w
portach morskich i rzecznych, terminalach samochodowych, kolejowych i
lotniczych. Dba o właściwy stan jakościowy i ilościowy ładunków
przemieszczanych przez port lub terminal. Nadzoruje urządzenia przeładunkowe,
sprawdza ich stan techniczny przed podjęciem pracy i ich zabezpieczenie po
zakończeniu pracy. Organizuje prace związane z przeładunkiem i składowaniem
towarów. Zabezpiecza ładunki przed ubytkami i uszkodzeniami. Nadzoruje ważenie
ładunków i sortowanie i etykietowanie. Organizuje wykonywanie prac pomocniczych
na rzecz jednostek transportu dalekiego: czyszczenie, uszczelnianie,
przykrywanie i odkrywanie wagonów, otwieranie i zamykanie ładowni statków.
Pobiera i zdaje sprzęt przeładunkowy oraz zleca jego naprawy i konserwacje.
Organizuje przewozy wewnątrz portów i terminali. Praca: Technik eksploatacji
portów i terminali może być zatrudniony w: przedsiębiorstwach spedycyjnych,
transportowych agencjach obsługi portów morskich, portach morskich i rzecznych
oraz terminalach lotniczych, samochodowych i kolejowych, biurach podróży oraz w
charakterze personelu pokładowego na stanowisku stewardessa/steward, która
pozwoli im na możliwość podróżowania i zwiedzania całego świata.
- technik technologii żywności 314403. Technik technologii żywności wytwarza półprodukty i wyroby cukiernicze, wykonuje dekoracje wyrobów cukierniczych, stosuje maszyny i urządzenia w produkcji wyrobów cukierniczych, magazynuje surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze, planuje i nadzoruje procesy produkcji żywności, w tym produktów spożywczych, organizuje przebieg procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym, kontroluje jakość żywności na każdym etapie jej produkcji. Absolwent może pracować w zakładach cukierniczych, zakładach przetwórstwa spożywczego jako technolog żywności, renomowanych piekarniach, restauracjach i kawiarniach, instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, laboratoriach analizy żywności, Stacjach Sanitarno – Epidemiologicznych.
- technik rachunkowości 431103. Technik rachunkowości posiada umiejętności w zakresie: ewidencjonowania operacji, rekrutacji pracowników, sporządzania dokumentacji kadrowej, rozliczania wynagrodzeń i składek ZUS, analizy: zatrudnienia i wynagrodzeń, ewidencji i rozliczeń podatkowych oraz rozliczeń finansowych z kontrahentami i bankami, analizy finansowej, wyceniania aktywów i pasywów, ustalania wyniku finansowego i pisania sprawozdań finansowych, obsługi programów komputerowych finansowo–księgowych, kadrowo - płacowych.Absolwenci kierunku technik rachunkowości, mogą być zatrudnieni w działach finansowych oraz działach księgowych we wszystkich zakładach i jednostkach budżetowych, podmiotach gospodarczych, instytucjach ubezpieczeniowych, bankach, urzędach administracji centralnej, samorządowej czy w urzędach skarbowych, w biurach rachunkowych oraz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług księgowych.
link do filmu promocyjnego:https://www.youtube.com/watch?v=w-mb68HbFRY
13.04.2023
w godzinach:
10:00 - 12:00
17:00 - 19:00