Zamość
Technikum
Technikum Nr 4 w Zamościu - I TTŻ technik technologii żywności
Nazwa oddziału

 I TTŻ technik technologii żywności

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • geografia

Przedmioty rozszerzone
  • chemia
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

Technik technologii żywności produkuje żywność oraz organizuje i nadzoruje procesy produkcji żywności.

Technik technologii żywności produkuje wyroby spożywcze z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, produkuje wyroby piekarskie, produkuje wyroby cukiernicze, produkuje przetwory mięsne i tłuszczowe, obrabia ryby i produkuje przetwory rybne, organizuje produkcję wyrobów spożywczych, nadzoruje produkcję wyrobów spożywczych. 

Pracę znajdziesz w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, w instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, w placówkach zajmujących się przechowaniem i handlem żywnością. Możesz samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą. 

Będziesz pracować w zespole. Twoja praca będzie polegać na ciągłych kontaktach z ludźmi (podwładnymi i przełożonymi).Wykonywać będziesz pracę bardzo urozmaiconą, czynności będą różnorodne i pozbawione rutyny. Będziesz odpowiadać za bezpieczeństwo i pracę podległych pracowników, przebieg produkcji, jakość wyrobów oraz powierzone surowce i maszyny. Możesz ponieść odpowiedzialność materialną za błędne decyzje i niedopełnienie obowiązków. Będziesz musiał zapamiętywać i praktycznie wykorzystywać dużą ilość bardzo różnorodnych informacji.

Skierowania na badania do Przychodni Medycyny Pracy będą wydawane od 16 maja 2022 roku.