Zamość
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 2 w Zamościu - 1g-kucharz
Nazwa oddziału

 1g-kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • język obcy nowożytny

Zawody

 Kucharz

Opis

Kwalifikacje

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań


ZADANIA ZAWODOWE

Kucharz może wykonywać zadania zawodowe w zakresie:

oceniania jakości produktów,

przechowywania żywności,

obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,

obsługi sprzętu gastronomicznego,

przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,

wydawania dań.


PERSPEKTYWY PRACY

Absolwent branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz może pracować:

w restauracjach,

w zakładach gastronomicznych,

w hotelach,

w kawiarniach, pubach, dyskotekach,

w firmach cateringowych,

podczas imprez okolicznościowych,

we własnej firmie.