Zamość
Technikum
Technikum Nr 5 w Zamościu - 1 TK - technik usług kelnerskich
Nazwa oddziału

 1 TK - technik usług kelnerskich

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone

język angielski

Zawody

 Technik usług kelnerskich

Opis

Technik usług kelnerskich to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Jest to spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi i organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.

Technik usług kelnerskich wykonuje czynności związane z:
- fachową i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych;
- obsługą przyjęć okolicznościowych;
- obsługą kelnerską innych imprez;
- świadczeniem usług cateringowych poza zakładem gastronomicznym;
- kelnerską obsługą gości w pokoju hotelowym.

 

Absolwent kończący szkolę w zawodzie technik usług kelnerskich będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:

- fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych;

- obsługi przyjęć okolicznościowych, kelnerskiej obsługi gości w pokoju hotelowym;

- obsługi kongresów, targów, wystaw, spotkań, konferencji i innych imprez;

 - świadczenia     gastronomicznych  usług  cateringowych dla gości poza zakładem,   tj. w pomieszczeniach przewoźników, klienta, plenerze;

- przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości;

- obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi;

- serwowania potraw i napojów różnymi metodami i technikami;

-  inkasowania należności za potrawy, napoje i towary handlowe z zastosowaniem form gotówkowych i bezgotówkowych;

- doradzania i udzielania gościom informacji na temat podawanych potraw i napojów;

- posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi;

- nakrywania i sprzątania stołów w zależności od rodzaju świadczonych usług dla gości;

- sporządzania potraw i napojów w obecności gości.

 

Kwalifikacje:

 

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich.
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych.

 

Praktyka zawodowa, nauka jazdy i inne uprawnienia:

- liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin);

- miejsce realizacji praktyk zawodowych:restauracje wolnostojące i przyhotelowe, w tym dział sprzedaży i marketingu tych restauracji, oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie;

 

Technik usług kelnerskich znajdzie zatrudnienie w:

- restauracjach, barach, pubach;

- kawiarniach, cukierniach;

-hotelach i pensjonatach;

-ośrodkach wypoczynkowych;

- agroturystyce;

-na promach i statkach.