- Nazwa oddziału
-
1G- technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych,
Przedmioty punktowane:
- język polski
- matematyka
- biologia
- język angielski
Przedmioty rozszerzone:
- chemia
- język angielski
Języki obce:
- język angielski
· język francuski
Kwalifikacje
HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
ZADANIA ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych może wykonywać zadania zawodowe w zakresie:
· oceniania jakości produktów,
· przechowywania żywności,
· obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
· obsługi sprzętu gastronomicznego,
· przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
· wydawania dań,
· oceniania jakości żywności,
· planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
· organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
· wykonywania usług gastronomicznych,
· ekspedycji potraw i napojów.
PERSPEKTYWY PRACY
Absolwent technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować:
- w restauracjach,
- w zakładach gastronomicznych,
- w hotelach,
- w kawiarniach, pubach,
dyskotekach,
- w firmach cateringowych,
- podczas imprez okolicznościowych,
- we własnej firmie.
- język polski