Zamość
Technikum
Technikum Nr 2 w Zamościu - 1G- technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1G- technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • chemia
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

      Technik żywienia i usług gastronomicznych,

 

Przedmioty punktowane:

  • język polski
  • matematyka
  • biologia
  • język angielski

Przedmioty rozszerzone:

  • chemia
  • język angielski

Języki obce:

  • język angielski

·         język francuski

 

Kwalifikacje

HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

ZADANIA ZAWODOWE

Technik żywienia i usług gastronomicznych może wykonywać zadania zawodowe w zakresie:

·         oceniania jakości produktów,

·         przechowywania żywności,

·         obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,

·         obsługi sprzętu gastronomicznego,

·         przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,

·         wydawania dań,

·         oceniania jakości żywności,

·         planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,

·         organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,

·         wykonywania usług gastronomicznych,

·         ekspedycji potraw i napojów.

 

PERSPEKTYWY PRACY

Absolwent technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować:

  • w restauracjach,
  • w zakładach gastronomicznych,
  • w hotelach,
  • w kawiarniach, pubach, dyskotekach,
  • w firmach cateringowych,
  • podczas imprez okolicznościowych,
  • we własnej firmie.