- Nazwa oddziału
-
1 Ke kelner
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kelner
- Opis
-
Kelner jest przygotowany do profesjonalnej obsługi klientów lokalu.
Do zadań kelnera należy:- przygotowanie lokalu do przyjęcia gości – zadbanie o odpowiedni wystrój dostosowany do okoliczności;
- nakrywanie do stołu;
- dbanie o czystość zastawy i sztućców;
- nadzór nad jakością podawanych potraw i natychmiastowe usuwanie niepotrzebnych naczyń ze stołów. Kelner jako osoba mająca bezpośredni kontakt z klientami, stanowi wizytówkę lokalu.
W ramach nauki realizowane będą przedmioty ogólnokształcące, zawodowe oraz kształcenie praktyczne.
Możliwość zatrudnienia po zdobyciu tytułu kelnera to:
- hotele i pensjonaty turystyczne;
- restauracje;
- kawiarnie:
- ośrodki wypoczynkowe;
- zakłady uzdrowiskowe;
- agroturystyka.
Uczeń kształcący się w zawodzie ogrodnik w trakcie nauki zdaje egzamin z kwalifikacji:
HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich.