- Nazwa oddziału
-
1at GASTRONOMIA
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób, które pragną realizować swoje pasje kulinarne oraz marzą o dobrze płatnym i poszukiwanym na rynku pracy zawodzie.
Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,
- mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
- chcą awansować i rozwijać się,
- lubią pracować w zespole.
W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
- przechowywania i utrwalania żywności,
- języka obcego zawodowego.