- Nazwa oddziału
-
K - kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Zawód kucharza to niewątpliwie ciekawy i bardzo potrzebny zawód na rynku pracy. Rozwijająca się stale branża gastronomiczna poszukuje dobrze wykwalifikowanych pracowników. Długie doświadczenie kształcenia w branży gastronomicznej pozwala nam zaproponować młodzieży atrakcyjny zawód, który będzie kształcony przez fachową kadrę pedagogiczną będąc fachowcami w gastronomii.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharza będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
· sporządzania potraw i napojów;
· przechowywania żywności;
· wykonywania czynności z ekspedycją potraw i napojów.
Absolwent tego kierunku ma wiele możliwości zawodowych: może usamodzielnić się i rozpocząć pracę zawodową w barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach oraz restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
Dobry kucharz bez problemu znajdzie pracę.
W ramach nauki realizowane będą przedmioty ogólnokształcące, zawodowe oraz kształcenie praktyczne. Nauka trwa 3 lata.
Egzamin potwierdzający kwalifikację (HGT.02.) Przygotowanie i wydawanie dań.