- Nazwa oddziału
-
I TKJBŻ
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- chemia
- Opis
-
Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
Kształcenie odbywa się w ramach realizowanego w naszej szkole eksperymentu pedagogicznego. Podczas zajęć praktycznych uczniowie mogą samodzielnie wyprodukować jogurty, sery, twarogi, lody, czekoladę czy ciastka. Uczestniczą w wycieczkach do lokalnych zakładów produkcyjnych, Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrześni, na „Targi Polagra Food” w Poznaniu, gdzie jest okazja zapoznania się z szeroko pojętą branżą spożywczą, z produktami spożywczymi, opakowaniami tradycyjnymi i ekologicznymi, maszynami i urządzeniami do produkcji żywności oraz instytucjami i firmami zajmującymi się systemami jakości.
W ramach programu nauczania młodzież prowadzi badania żywności w szkolnej pracowni analizy żywności. W przyszłym roku odbywać będzie praktyki zawodowe m.in. w sanepidzie, laboratoriach, w stacjach wodociągowych, zakładach produkcyjnych, hurtowniach, magazynach oraz instytucjach i firmach stojących na straży bezpieczeństwa żywności. Połączenie teorii z praktyką umożliwi nabywanie właściwych umiejętności dla specjalisty w zakresie kontroli i bezpieczeństwa żywności.
Po szkole możesz:
-
kontynuować naukę na wyższej uczelni pracować w:
-
laboratoriach zakładowych oraz laboratoriach badawczych żywności, jako laborant;
-
w zakładach produkujących żywność jako asystent technologa w zakresie organizowania i nadzorowania produkcji;
-
w małych zakładach produkcyjnych jako pracownik odpowiedzialny za wdrożenie i nadzorowanie systemu HACCP;
-
w hurtowniach, centrach dystrybucji, firmach specjalizujących się w handlu żywnością jako pracownik ds. nadzorowania jakości i bezpieczeństwa żywności;
-
po uzyskaniu certyfikatu możesz zostać specjalistą ds. jakości oraz audytorem wewnętrznym;
-
prowadzić własną firmę branży spożywczej.
Kwalifikacje:
SPC.XX. Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych
SPC.YY. Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności
W zakresie rozszerzonym realizujemy naukę z biologii i chemii.
-