Września
Technikum
Technikum nr 2 - I TKJBŻ
Nazwa oddziału

 I TKJBŻ

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • chemia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • chemia
Opis

Technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności

Kształcenie odbywa się w ramach realizowanego w naszej szkole eksperymentu pedagogicznego. Podczas zajęć praktycznych uczniowie mogą samodzielnie wyprodukować jogurty, sery, twarogi, lody, czekoladę czy ciastka. Uczestniczą w wycieczkach do lokalnych zakładów produkcyjnych, Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrześni, na „Targi Polagra Food” w Poznaniu, gdzie jest okazja zapoznania się z szeroko pojętą branżą spożywczą, z produktami spożywczymi, opakowaniami tradycyjnymi i ekologicznymi, maszynami i urządzeniami do produkcji żywności oraz instytucjami i firmami zajmującymi się systemami jakości.

W ramach programu nauczania młodzież prowadzi badania żywności w szkolnej pracowni analizy żywności. W przyszłym roku odbywać będzie praktyki zawodowe m.in. w sanepidzie, laboratoriach, w stacjach wodociągowych, zakładach produkcyjnych, hurtowniach, magazynach oraz instytucjach i firmach stojących na straży bezpieczeństwa żywności. Połączenie teorii z praktyką umożliwi nabywanie właściwych umiejętności dla specjalisty w zakresie kontroli i bezpieczeństwa żywności.

Po szkole możesz:

  • kontynuować naukę na wyższej uczelni pracować w:

  • laboratoriach zakładowych oraz laboratoriach badawczych żywności, jako laborant;

  • w zakładach produkujących żywność jako asystent technologa w zakresie organizowania i nadzorowania produkcji;

  • w małych zakładach produkcyjnych jako pracownik odpowiedzialny za wdrożenie i nadzorowanie systemu HACCP;

  • w hurtowniach, centrach dystrybucji, firmach specjalizujących się w handlu żywnością jako pracownik ds. nadzorowania jakości i bezpieczeństwa żywności;

  • po uzyskaniu certyfikatu możesz zostać specjalistą ds. jakości oraz audytorem wewnętrznym;

  • prowadzić własną firmę branży spożywczej.

    Kwalifikacje:

    SPC.XX. Produkcja i dystrybucja wyrobów spożywczych

    SPC.YY. Badanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa żywności


    W zakresie rozszerzonym realizujemy naukę z biologii i chemii.