- Nazwa oddziału
-
I TH
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Technik hotelarstwa
Uczniowie otrzymują pełne przygotowanie z zakresu przedmiotów ogólnokształcących i hotelarskich. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
2) rezerwowania usług hotelarskich;
3) wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
4) przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
5) przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
6) przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
W klasie hotelarskiej na poziomie rozszerzonym będą nauczane następujące przedmioty: geografia, język obcy. Szkoła posiada bardzo dobrze wyposażoną bazę kształcenia zawodowego: pracownię hotelarską, pracownię żywieniową i szkolny hotelik. Praktyki zawodowe odbywają się w renomowanych hotelach i pensjonatach w całej Polsce. Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na wydziałach hotelarskich i gastronomicznych, prowadzonych przez różne wyższe uczelnie. Kwalifikacje zawodowe, nabyte w procesie kształcenia, umożliwią absolwentowi podejmowanie pracy między innymi w hotelach, pensjonatach, firmach cateringowych, samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej
w zakresie usług hotelarskich.