Wejherowo
Szkoła branżowa
Hipolit Branżowa Szkoła I stopnia w PZS nr 2 Rumia - kucharz
Nazwa oddziału

 kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Język obcy nowożytny
  • Geografia

Opis

Jesteś kreatywny, cenisz dobre smaki, a kuchnia jest przestrzenią w której dobrze się czujesz? Podejmij wyzwanie i naucz się profesjonalnie sporządzać potrawy.

U nas nauczysz się:

  • klasyfikować żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej,
  • określać zasady prawidłowego żywienia swojego i potencjalnych klientów,
    w zależności od ich preferencji,
  • organizować i nadzorować obsługę konsumenta,
  • rozróżniać metody i techniki sporządzania potraw i napojów,
  • oceniać jadłospisy i podejmować działania korygujące, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia,
  • obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne zgodne z najnowszymi trendami,
  • korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia,
  • opracowywać karty menu zawierające informacje dotyczące wartości odżywczej potraw,
  • przygotowywać oferty usług gastronomicznych,
  • dobierać metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych.