- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
matematyka
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Lubisz eksperymentować, a zmysł smaku to Twoja mocna strona? A może planujesz otworzyć własną firmę? Poznaj tajniki żywienia, najnowsze trendy sztuki kulinarnej . Pomogą Ci w tym praktyki zagraniczne oraz szkolenia z Mistrzami Kuchni.
U nas nauczysz się:
- klasyfikować żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej,
- określać zasady prawidłowego żywienia swojego i potencjalnych klientów,
w zależności od ich preferencji, - organizować i nadzorować obsługę konsumenta,
- rozróżniać metody i techniki sporządzania potraw i napojów,
- oceniać jadłospisy i podejmować działania korygujące, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia,
- obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne zgodne z najnowszymi trendami,
- korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia,
- opracowywać karty menu zawierające informacje dotyczące wartości odżywczej potraw,
- przygotowywać oferty usług gastronomicznych,
- dobierać metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych.