- Nazwa oddziału
-
Kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- technika
- informatyka
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
KUCHARZ – przygotowuje różne potrawy, ciasta, napojei desery. Przechowuje żywność oraz wydaje potrawyi napoje. W wyniku zdobytego doświadczenia możeawansować na stanowisko szefa kuchni.Zawód kucharza wymaga specyficznych predyspozycjioraz kompetencji społecznych, szczególnie wysokiejodporności na stres i dużego obciążenia pracą fizyczną,odpowiedzialności i rzetelności, zdolności do współpracyw grupie oraz kreatywności.Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharzpowinien być przygotowany do wykonywanianastępujących zadań zawodowych:1) przechowywania żywności;2) sporządzania potraw i napojów;3) wykonywania czynności związanych z ekspedycjąpotraw i napojów.Typowymi miejscami pracy kucharza są:-wszelkiego rodzaju przedsiębiorstwa prowadzącedziałalność gastronomiczną: restauracje, kawiarnie,hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiejobsługi, punkty małej gastronomii, jadłodajnie,gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domywypoczynkowe, szkoły, przedszkola, internaty,stołówki prowadzone przez zakłady pracy,-przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobówi półproduktów spożywczych.JAK ZOSTAĆ UCZNIEMUczniem w zawodzie kucharz może zostać każdy, kto:-nie ukończył 18-go roku życia,-znajdzie możliwość nauczania praktycznegow branży gastronomicznej,-posiada dobry stan zdrowia,-nie ma przeciwwskazań zdrowotnych dowykonywania zawodu,-chce pracować w gastronomi.