- Nazwa oddziału
-
KUCHARZ
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
KUCHARZ – przygotowuje różne potrawy, ciasta, napoje i desery. Przechowuje żywność oraz wydaje potrawy i napoje. W wyniku zdobytego doświadczenia może awansować na stanowisko szefa kuchni.
Zawód kucharza wymaga specyficznych predyspozycji oraz kompetencji społecznych, szczególnie wysokiej odporności na stres i duże obciążenia pracą fizyczną, odpowiedzialności i rzetelności, zdolności do współpracy w grupie oraz kreatywności.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Typowymi miejscami pracy kucharza są:
- wszelkiego rodzaju przedsiębiorstwa prowadzące działalność gastronomiczną: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy.
- w
przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów
spożywczych.
JAK ZOSTAĆ UCZNIEM
Uczniem w zawodzie kucharz może zostać każdy, kto:
nie ukończył 18-go roku życia,
zgłosi się do szkoły w celu przydzielenia do zakładu pracy,
posiada dobry stan zdrowia,
nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania zawodu,
chce pracować w gastronomi.