- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
biologia
matematyka
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań:
- planowania i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny;- sporządzania potraw i napojów zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia;
- estetycznego podawania posiłków i prawidłowej obsługi konsumentów;
- nowoczesnego projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumpcyjnych oraz innych pomieszczeń w zakładach gastronomicznych;
- planowania produkcji gastronomicznej i kontrolowania procesów produkcji potraw i napojów;
- sporządzania zapotrzebowania i kalkulacji cen potraw i napojów;
- planowania posiłków i układania jadłospisów oraz ich oceny;
- korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia oraz do planowania i rozliczania produkcji gastronomicznej;
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych;
- opracowania kart menu z informacją dotyczącą wartości odżywczej potraw i napojów;
- sporządzania biznesplanu;
- stosowania nowoczesnych metod zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę;
- przygotowania ofert ,organizować promocję i reklamę;
- prowadzenia własnego zakładu gastronomicznego.
Absolwent po ukończeniu technikum może znaleźć zatrudnienie:
- w zakładach gastronomicznych: restauracjach, kawiarniach, pubach, barach, jadłodajniach, stołówkach, szpitalach, sanatoriach, hotelach, kafeteriach;
- w stacjach sanitarno-epidemiologicznych;
- w laboratoriach badających żywność;
- w zakładach spożywczych np: Cymes, Danon, Bacoma, Knorr;
- Państwowej Inspekcji Handlowej;
Absolwenci mogą pracować na stanowiskach: kierownika żywienia, kucharza, kelnera, barmana (po ukończeniu kursu), intendenta żywienia w przedszkolu i szkole, magazyniera.
Szkoła gwarantuje bardzo dobre warunki kształcenia w odpowiednio przystosowanych pracowniach:
- technologii gastronomicznej;
- usług gastronomicznych;
- informatyczną do pracy w specjalistycznych programach gastronomicznych i żywieniowych;
a także prowadzi dla zainteresowanych uczniów koła kulinarne i dietetyczne.