- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastronomicznych (SP)
- Liczba miejsc
-
20
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Ten kierunek umożliwia zdobycie ciekawego zawodu, przygotowuje do studiów i stwarza możliwość dalszego rozwoju zainteresowań. Przygotowuje konkretnie specjalistów do pracy w gastronomii, zapewniając znajomość ekonomiki i organizacji gastronomii, marketingu, obsługi konsumenta i działalności administracyjno- gospodarczej. Praktyka zawodowa odbywa się w firmach cateringowych, restauracjach i hotelach. W tym zawodzie nauczysz się :
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów obsługiwania gości,
- planowania i oceny żywienia;organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych
- stosowania nowych trendów w żywieniu posługiwania się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami
- korzystania z profesjonalnych programów komputerowych w gastronomii;
Absolwent w tym zawodzie będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z funkcjonowaniem części gastronomicznej (kuchnia, sale konsumpcyjne, room service) i administracyjno - gospodarczej (dział finansowo - księgowy, dział sprzedaży) zakładu gastronomicznego.
Po zakończeniu edukacji możesz pracować - dostępne oferty pracy w kraju, jak i zagranicą:
- w różnych typach zakładów gastronomicznych żywienia otwartego i zamkniętego ( restauracje, kafeterie, snack-bary, kawiarnie)
- w renomowanych restauracjach, pensjonatach, domach wczasowych;w firmach cateringowych
- we współczesnej bazie ruchomej: promowej, kolejowej, lotniczej
- w organach administracji samorządowej, związanych z usługami gastronomicznymi
- w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach;w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością.
Osoba będąca z wykształcenia technikiem żywienia i usług gastronomicznych może także prowadzić własną firmę;