Sztum
Technikum
Technikum nr 2 w Barlewiczkach - technik żywienia i usług gastronomicznych (SP)
Nazwa oddziału

 technik żywienia i usług gastronomicznych (SP)

Liczba miejsc

 20

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Ten kierunek umożliwia zdobycie ciekawego zawodu, przygotowuje do studiów i stwarza możliwość dalszego rozwoju zainteresowań. Przygotowuje konkretnie specjalistów do pracy w gastronomii, zapewniając znajomość ekonomiki i organizacji gastronomii, marketingu, obsługi konsumenta i działalności administracyjno- gospodarczej. Praktyka zawodowa odbywa się w firmach cateringowych, restauracjach i hotelach. W tym zawodzie nauczysz się :

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów obsługiwania gości,
  • planowania i oceny żywienia;organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych
  • stosowania nowych trendów w żywieniu posługiwania się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami
  • korzystania z profesjonalnych programów komputerowych w gastronomii;

Absolwent w tym zawodzie będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z funkcjonowaniem części gastronomicznej (kuchnia, sale konsumpcyjne, room service) i administracyjno - gospodarczej (dział finansowo - księgowy, dział sprzedaży) zakładu gastronomicznego.

Po zakończeniu edukacji możesz pracować - dostępne oferty pracy w kraju, jak i zagranicą:

  • w różnych typach zakładów gastronomicznych żywienia otwartego i zamkniętego ( restauracje, kafeterie, snack-bary, kawiarnie)
  • w renomowanych restauracjach, pensjonatach, domach wczasowych;w firmach cateringowych
  • we współczesnej bazie ruchomej: promowej, kolejowej, lotniczej
  • w organach administracji samorządowej, związanych z usługami gastronomicznymi
  • w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach;w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością.

Osoba będąca z wykształcenia technikiem żywienia i usług gastronomicznych może także prowadzić własną firmę;