Szczecin
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 4
Zespół szkół
Adres
ul.Gen. J. Sowińskiego 3, 70-236 Szczecin
Telefon
(91) 433 35 20
Fax
(91) 448 95 41
E-mail
Strona www
Dyrektor
dr n. med. Adam Grzegrzółka
Typ placówki
Branżowa Szkoła I stopnia
Zdjęcia
  • ZS 6
  • Zapraszamy!
  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 4
  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 4
Opis

SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA NR 4 to jedna ze szkół wchodzących w skład Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Ucząc się naszej szkole nabędziesz umiejętności, które pozwolą Ci podjąć pracę w cukierniach typu rzemieślniczego i dużych zakładach spożywczych oraz otworzyć własny zakład rzemieślniczy. Absolwenci kierunku kucharz mogą zostać zatrudnieni przez wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, itp. Kucharz może być zatrudniony również w szpitalach, sanatoriach, szkołach. Może prowadzić własną działalność gospodarczą.
Szkoła oferuje dwa kierunki nauczania zawodu:
• kucharz,
• cukiernik
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane w ramach:
•zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Praktycznego oraz u rzemieślników w cukierniach np. cukiernia Radisson Blu
•współpracy z placówkami zagranicznymi w Niemczech: wymiana polsko – niemiecka ze szkołą Berufliche Europa – Schule Des Landkreises Vorpommern – Greifswald
•zajęć doradczo edukacyjnych, certyfikowanych kursów zawodowych: barman- barista, kelner - barista, kucharz ze specjalizacją carvingu, cukiernik, animator turystyki dzieci i młodzieży ( egzaminy kwalifikacyjne i czeladnicze) - w ramach projektu "Czas na zawodowców - wzrost kształcenia zawodowego szczecińskich szkół"
Ponadto szkoła oferuje:
• kwalifikacyjne kursy zawodowe,
• możliwość rozwoju indywidualnych zainteresowań i uzdolnień poprzez udział w zajęciach pozalekcyjnych, SKS oraz pracę w Samorządzie Szkolnym;
• wykorzystanie w nauczaniu Internetu i narzędzi e - learningu,
• stołówkę szkolną,
• bufet z bogatym asortymentem wyrobów własnych,
• sklepik z wyrobami cukierniczymi,
• internat dla dziewcząt
Zasady rekrutacji Strona Szkoły Zasady rekrutacji do internatu Centrum Kształcenia Praktycznego Koła zainteresowań Film o zawodach

Oferta
Dojazd
Siedziba szkoły położona jest w centrum miasta, na skrzyżowaniu ulic Kusocińskiego i Gen. J. Sowińskiego.
• Dojazd od ul. Potulickiej (jeden przystanek przed pętlą tramwajową) - tramwaje linii nr 1,9
• Dojazd od Al. Piastów (przystanek na wysokości ulicy Szwoleżerów) - tramwaje linii 11,12,4
Historia

HISTORIA ZESPOŁU SZKÓŁ NR 6 IM. MIKOŁAJA REJA W SZCZECINIE Szkoła, znana powszechnie w Szczecinie jako popularny GASTRONOMIK, dziś funkcjonująca jako Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja, powołana została 1 września 1951 roku pismem Dyrekcji Okręgowej Szkolenia Zawodowego. Organizatorem i pierwszym dyrektorem był Bernard Kierzkowski. Szkoła nosiła wtedy nazwę Technikum Gastronomiczne. Kolejnymi dyrektorami byli: w latach 1953-1972 - mgr Mieczysław Sywochop, w latach 1972-86 - mgr Jadwiga Gratkowska, w latach1986 - 2003 - mgr Edward Pokora, w latach 2003 - 2018 mgr inż. Janina Krajewska, od 2018r. dr n. med. Adam Grzegrzółka. W okresie swego istnienia szkoła występowała pod nazwą: od 1.09.1957r.-Technikum i Zasadnicza Szkoła Gospodarcza, od 1.09.1973r.-Zespół Szkół Zawodowych Nr 1, od 25.10.1975r.-Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Reja, od 01. 09. 2002r. - Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja. Dzisiejszy Gastronomik to przede wszystkim: wspaniała młodzież, doskonale wykwalifikowani nauczyciele oraz sumienni i oddani szkole pracownicy administracji i obsługi. Wysokie oceny i niezliczone pochwały uzyskała szkoła jako gospodarz ogromnej ilości prestiżowych imprez obsługiwanych oraz przygotowywanych od strony gastronomicznej przez nauczycieli i uczniów tej szkoły. W naszych murach odbywają się m.in.: prestiżowe konferencje, narady, eliminacje centralne Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, konkursy zawodowe i sportowe. Szkolna społeczność znana jest z "wielkiego serca" i działań na rzecz środowiska lokalnego. Bierze udział min. w akcjach: I Ty zostaniesz Św. Mikołajem, Podaruj Dzieciom Iskierkę Radości, Dzwonek na Obiad, Paczka dla Bohatera, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, w cyklicznych akcjach charytatywnych, imprezach choinkowych oraz imprezach z okazji Dnia Dziecka.



Koła zainteresowań

Koła zainteresowań: 
• Koło Biologiczno - Ekologiczne Sowy, 
• Koło Młodego Cukiernika, 
• Koło Młodego Gastronoma, 
• Koło Promocji Zdrowia 
• Koło Języka Angielskiego – Angol
• Szkolne Koło Turystyczno – Krajoznawcze
• Szkolny Kreator Sztuki Kelnerskiej
• Szkolny Klub Muzomianiaków
• Dyskusyjny Klub Filmowy
• SKS-y – sekcje piłki nożnej, piłki siatkowej, koszykówki 
oraz 
• Samorząd Szkolny 
• Szkolne Koło Wolontariatu 
• Szkolny Ośrodek Kariery


Kontakty zagraniczne
•praktyki zawodowe w Niemczech: wymiana polsko - niemiecka ze szkołą Berufliche Europa – Schule Des Landkreises Vorpommern – Greifswald z miejscowości Eggesin w Niemczech,
Osiągnięcia

Mistrzostwo Polski w IX Mistrzostwach Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie podczas Targów EXPO – SWEET 2019
• "I miejsce i III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym w Torgelow (Niemcy)

I miejsce (etap woj.) w Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojchecha Kandulskiego

I miejsce (etap woj.) w  Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, pod hasłem „Rzemiosło – nasza przyszłość”

II miejsce  w  Ogólnopolskim Turnieju Kucharskim

II miejsce (etap woj.) w II edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

• "Jabłuszka w koszulkach" wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• I miejsce za Dobroczynność wolontariuszy na na Zachodniopomorskim Forum Wolontariatu – Wolontariat w szkole i nie tylko ramach Przystanku Wolontariat
• tytuły finalistów Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo-Sweet 2018: "Fantastyka i fantasy"
• II miejsce w polsko - niemieckim konkursie cukierniczym "Świat bajek"
• tytuły laureatów i finalisty w Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego
• nagroda publiczności w konkursie "Bake& Play"
• II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Sporządzania Tortów w Pasewalku,
• tytuł finalisty w XX Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu,
• II miejsce w przeglądzie małych form teatralnych w konkursie "Nie zażywam to wygrywam"
• I miejsce w Halowym Turnieju Piłki Nożnej o Puchar Jana Bosko


Świadectwem nieustannego rozwoju indywidualnych talentów naszych uczniów i pracujących z nimi nauczycieli są przyznane szkole zaszczytne tytuły:
• „Szkoła z Klasą”,
• „Zachodniopomorska Szkoła Jakości”,
• „Szkoła Odkrywców Talentów”,
• „Szkoła bez przemocy”,
• „Szkoła promująca zdrowie”,
• „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”
• Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego
• Certyfikat Zachodniopomorskiej Szkoły z Życiem za organizację akcji "Komórkomania" na rzecz Fundacji DKM • Certyfikat Partnera Kampanii Społecznej „Pozwól Dziecku Rozkwitać”

Współpraca z pracodawcami
Radisson Blu
Zajęcia pozalekcyjne

• Zajęcia doradczo – edukacyjne w ramach Szkolnego Ośrodka Kariery
• Certyfikowane  kursy zawodowe: barman- barista, kelner - barista, kucharz ze specjalizacją carvingu, cukiernik, animator turystyki dzieci i młodzieży 
   (egzaminy kwalifikacyjne i czeladnicze) - w ramach projektu "Czas na zawodowców - wzrost kształcenia zawodowego szczecińskich szkół"

• Zajęcia w ramach projektu
„Praktyka drogą do zatrudnienia” – nabywanie praktycznych umiejętności w zawodzie w zawodzie kucharz; szkolenia:   barman, barista, sommelier
• Zajęcia w ramach projektu „Pracownik, czy pracodawca, fakty i mity na temat zakładania działalności gospodarczej” z zakresu edukacji ekonomicznej  - Narodowy Bank Polski
• Certyfikowane kursy kelnerskie, barmańskie i baristyczne
• Warsztaty Balonowe – kurs skręcania balonów


Zakres wiekowy
młodzież
Drzwi otwarte

04 kwietnia 2019r. (czwartek)  godz. 14.00 - 17.00

oraz

11 maja 2019r. (sobota) godz. 10.00 - 13.00