Sulęcin
Szkoła branżowa II
Branżowa Szkoła II Stopnia w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych im. Unii Europejskiej w Sulęcinie - 1 technik żywienia i usług gastronomicznych BSIIS
Nazwa oddziału

 1 technik żywienia i usług gastronomicznych BSIIS

Cykl kształcenia

 2

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

Dodatkowe wymagania

 Dyplom potwierdzający kwalifikację w zawodzie kucharz TG.07 Sporzadzanie potraw i napojów

 Świadectwo ukończenia Branżowej Szkoły I Stopnia

Opis

    Nauka w Branżowej Szkole II Stopnia trwa 2 lata i kończy się egzaminem maturalnym. W trakcie nauki uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przystępował do egzaminu potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w zakresie organizacji żywienia i usług gastronomicznych.


    ZAWÓD DLA OSÓB Z PASJĄ


    Okres nauki: 2 lata


    Dlaczego warto wybrać ten zawód?

    Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz  chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.


    Kto powinien wybrać ten zawód?

    Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które są:

    • zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
    • kreatywne i operatywne w działaniu,
    • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,
    • mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
    • chcą awansować i  rozwijać się,
    • lubią pracować w zespole.


    Czego uczy się technik żywienia i usług gastronomicznych?

    W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:

    • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
    • stosowania receptur gastronomicznych,
    • układania i oceny jadłospisów,
    • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
    • stosowania technik nakrywania stołu,
    • współpracy w zespole,
    • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
    • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
    • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
    • przechowywania i utrwalania żywności,
    • języka obcego zawodowego.


    Jaką kwalifikację uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?

    • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.


    I co dalej…?

    Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w:

    • restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
    • zakładach gastronomicznych,
    • pensjonatach, domach wczasowych,
    • stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
    • firmach cateringowych,
    • zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
    • prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.


    Studia?

    Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich w kraju i za granicą.