Sandomierz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - Cukiernik
Nazwa oddziału

 Cukiernik

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • plastyka
  • wychowanie fizyczne

Zawody

 Cukiernik

Opis

Zawód: Cukiernik

Kwalifikacja: SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych

    Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.
    Program nauczania obejmuje:
  • przedmioty ogólnokształcące zgodne z ramowym planem nauczania w branżowej szkole I stopnia;
  • przedmioty zawodowe: technologia produkcji cukierniczej, wyposażenie zakładów cukierniczych, język angielski w cukiernictwie;
  • kształcenie zawodowe w 60% to kształcenie praktyczne;
  • w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.
Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!

Nauczysz się:
  • wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;
  • tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;
  • łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.
Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:
  • w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;
  • w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;
  • w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.

    Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

    Absolwenci szkoły branżowej I stopnia mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.