Sandomierz
Technikum
Technikum Nr 2 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - Technik usług kelnerskich
Nazwa oddziału

 Technik usług kelnerskich

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • plastyka
  • wychowanie fizyczne

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
  • chemia
Zawody

 Technik usług kelnerskich

Opis

                             

Technik usług kelnerskich


    Kelner z elementami barmana, baristy i sommeliera - wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych, obsługą przyjęć okolicznościowych, obsługą gastronomiczną innych imprez, świadczeniem usług cateringowych poza zakładem gastronomicznym a także obsługą kelnerską gości w pokoju hotelowym. Intensywny rozwój gastronomii w ostatnich latach przekłada się na wzrost możliwości zatrudnienia kelnerów, a także stwarza możliwość otwarcia własnej restauracji czy kawiarni.

    Dodatkowym atutem tego zawodu jest praca w ciągłym kontakcie z ludźmi. Pozwala to rozwijać u kelnera różne umiejętności, poznawać zwyczaje, kulturę różnych narodów, pogłębiać umiejętności językowe. To wszystko ułatwia również wejście na zagraniczny rynek pracy. Po ukończeniu kształcenia absolwent danego typu szkoły może być zatrudniony na stanowisku kelnera we wszystkich zakładach gastronomicznych otwartych: np. restauracjach, kawiarniach, herbaciarniach; zamkniętych: np. domach wypoczynkowych, sanatoriach oraz w zakładach gastronomicznych zlokalizowanych w hotelach, motelach i zajazdach.

    Dodatkowo uczniowie ZSGiH po odbyciu kursów będą mogli pracować jako BARMAN, BARISTA czy SOMMELIER.


    Działania w ramach innowacji

  • współpraca z instytucjami prowadzącymi szkolenia barmańskie, baristyczne, sommelierskie;

  • współpraca z hotelami, restauracjami, kawiarniami;

  • wycieczki do zakładów pracy związanych z obsługą kelnerską;

  • spotkania z restauratorami, barmanami, baristami, sommelierami;

  • organizacja pokazów barmańskich, baristycznych;

  • zajęcia z zakresu savoir - vivre;

  • wyjazdy i staże z projektów unijnych.