Sandomierz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - Kucharz/Cukiernik
Nazwa oddziału

 Kucharz/Cukiernik

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka ,  wychowanie fizyczne

Zawody

 Cukiernik

 Kucharz

Opis

Zawód: Kucharz

Kwalifikacja: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań

W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej. 

W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia.  Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają z trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych. 

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał: 

  • profesjonalnie dekorować potrawy
  • sporządzać potrawy i napoje
  • planować zakupy
  • planować i sporządzać karty menu
  • prowadzić działalność gastronomiczną
  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów
  • posługiwać się językami obcymi (angielskim)
  • współpracować w zespole

Ciekawa praca

Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp

Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze:

  • kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.

Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.


Zawód: Cukiernik

Kwalifikacja: SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.

Program nauczania obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące zgodne z ramowym planem nauczania w Branżowej Szkole I Stopnia
  • przedmioty zawodowe: technologia produkcji cukierniczej, wyposażenie zakładów cukierniczych, język angielski w cukiernictwie
  • kształcenie zawodowe w 60% to kształcenie praktyczne.
  • w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu 
  • potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.

Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!

Nauczysz się:

  • wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;
  • tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;
  • łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.

Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:

  • w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;
  • w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;
  • w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze. 

Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.