- Nazwa oddziału
-
Kucharz/Cukiernik
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka , wychowanie fizyczne
- Zawody
-
Cukiernik
Kucharz
- Opis
-
Zawód: Kucharz
Kwalifikacja: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej.
W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia. Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają z trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- profesjonalnie dekorować potrawy
- sporządzać potrawy i napoje
- planować zakupy
- planować i sporządzać karty menu
- prowadzić działalność gastronomiczną
- obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów
- posługiwać się językami obcymi (angielskim)
- współpracować w zespole
Ciekawa praca
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp
Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze:
- kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.
Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.
Zawód: Cukiernik
Kwalifikacja: SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.
Program nauczania obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące zgodne z ramowym planem nauczania w Branżowej Szkole I Stopnia
- przedmioty zawodowe: technologia produkcji cukierniczej, wyposażenie zakładów cukierniczych, język angielski w cukiernictwie
- kształcenie zawodowe w 60% to kształcenie praktyczne.
- w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu
- potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.
Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!
Nauczysz się:
- wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;
- tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;
- łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.
Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:
- w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;
- w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;
- w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.
Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.