Poznań
Technikum
Technikum Przemysłu Spożywczego - 1T - Technik technologii żywności
Nazwa oddziału

 1T - Technik technologii żywności

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • chemia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • chemia
  • język angielski
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

Technik technologii żywności pozna tajniki produkcji artykułów spożywczych, dowie się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zdobędzie niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących. Nauczy się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek, a także jak tworzyć dokumentację, dzięki której dany produkt będzie można eksportować do innych krajów.

klasa patronacka Uniwersytetu Przyrodniczego

Przedmioty rozszerzone: język obcy, chemia.

Do zdobycia jedna z wybranych kwalifikacji:

§  SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

§  SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń

§  SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich

§  SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

oraz

§  SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

KSZTAŁCONE UMIEJĘTNOŚCI
Technik technologii żywności potrafi:
  • wytwarzać wyroby cukiernicze, piekarski, wędliniarskie;
  • opracowywać receptury żywnościowe;
  • wykorzystać nowoczesne i tradycyjne techniki i technologie produkcji żywności;
  • planować i nadzorować procesy produkcji żywności;
  • prowadzić badania i próby przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych;
  • zastosować język obcy zawodowy;
  • stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej;
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA
Jako technik technologii żywności będziesz mógł podjąć pracę w przedsiębiorstwie zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych, laboratorium dokonującym analizy i oceny żywności.