- Nazwa oddziału
-
P_1W
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia , informatyka (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Przetwórca mięsa
- Opis
-
Wędliniarz
Podejmując naukę w zawodzie wędliniarz nauczysz się produkcji wędzonek, kiełbas, wędlin podrobowych i produktów blokowych, konserw, tłuszczów jadalnych oraz produkcji mięsa do handlu, a także przygotowywać wyroby garmażeryjne. Będziesz potrafił przygotować i formować szynki, wędzić kiełbasy i piec pasztety. Szkoła przygotowuje do pracy w zakładach rzemieślniczych i przemysłowych przetwórstwa mięsa, Po ukończeniu szkoły absolwenci znajdą pracę w zakładach mięsnych i gastronomicznych, mogą również zdobywać dalsze kwalifikacje na kursach kwalifikacyjnych.