- Nazwa oddziału
-
P_1K
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia , informatyka
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz
Praca kucharza polega na przygotowaniu potraw takich jak: zakąski, zupy, drugie danie główne, desery, przekąski. Kucharz ocenia przydatność surowców i przygotowuje je do produkcji. Dokonuje obróbkę wstępną (brudną i czystą), cieplną (gotuje, smaży, piecze i dusi) oraz zimną. Ważnym elementem w pracy kucharza jest również umiejętność zdobienia potraw tzw. garnirowanie. Kucharze znajdują zatrudnienie w zakładach gastronomicznych sieci otwartej np. w restauracjach, barach lub zamkniętej np. w stołówkach pracowniczych, albo otworzyć własną działalność gospodarczą. Absolwenci mogą podjąć pracę lub kształcić się dalej zdobywając nowe kwalifikacje.