Poznań
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 8 - G_1K
Nazwa oddziału

 G_1K

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Biologia ,  Informatyka
  • Język obcy nowożytny

Opis

Kucharz

Praca kucharza polega na przygotowaniu potraw takich jak: zakąski, zupy, drugie danie główne, desery, przekąski. Kucharz ocenia przydatność surowców i przygotowuje je do produkcji. 
Dokonuje obróbkę wstępną (brudną i czystą), cieplną (gotuje, smaży, piecze i dusi) oraz zimną. Ważnym elementem w pracy kucharza jest również umiejętność zdobienia potraw tzw. garnirowanie. 
Kucharze znajdują zatrudnienie w zakładach gastronomicznych sieci otwartej np. w restauracjach, barach lub zamkniętej np. w stołówkach pracowniczych, albo otworzyć własną działalność gospodarczą. Absolwenci mogą podjąć pracę lub kształcić się dalej zdobywając nowe kwalifikacje.