- Nazwa oddziału
-
1.B1 - Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Liczba miejsc
-
16
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- technika
- Przedmioty rozszerzone
-
matematyka
geografia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
W toku nauki uczeń zdaje dwa egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:
• HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
• HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
W trakcie nauki uczeń zdobędzie praktyczne umiejętności zawodowe:
• przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
• stosowania receptur gastronomicznych
• układania i oceny jadłospisów
• organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
• stosowania technik nakrywania stołu
• planowania i kalkulowania kosztów produkcji
• wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
• przechowywania i utrwalania żywności
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA
• restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi
• zakłady gastronomiczne
• pensjonaty, domy wczasowe
• stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne
• firmy cateringowe
• zakłady produkcji produktów i półproduktów spożywczych
• prowadzenie własnej działalność gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych
• kontynuacja nauki na uczelniach wyższych (np. technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii)