Powiat słupecki
Technikum
Technikum im. W. Witosa w Strzałkowie - 1.B1 - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1.B1 - Technik żywienia i usług gastronomicznych

Liczba miejsc

 16

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • technika

Przedmioty rozszerzone

matematyka

geografia

Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

W toku nauki uczeń zdaje dwa egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie:

       HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

       HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

W trakcie nauki uczeń zdobędzie praktyczne umiejętności zawodowe:

       przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów

       stosowania receptur gastronomicznych

       układania i oceny jadłospisów

       organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych

       stosowania technik nakrywania stołu

       planowania i kalkulowania kosztów produkcji

       wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw

       przechowywania i utrwalania żywności

 

PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA

       restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi

       zakłady gastronomiczne

       pensjonaty, domy wczasowe

       stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne

       firmy cateringowe

       zakłady produkcji produktów i półproduktów spożywczych

       prowadzenie własnej działalność gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych

       kontynuacja nauki na uczelniach wyższych (np. technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii)