Powiat Poznański
Technikum
Technikum w Murowanej Goślinie
Zespół szkół
Adres
ul. Szkolna 1, 62-095 Murowana Goślina
Telefon
61 8 122 491
Fax
61 8 122 491
E-mail
Strona www
Dyrektor
mgr Beata Strama
Typ placówki
Technikum
Zdjęcia
  • Zdjęcie
  • Technik hotelarstwa
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych z dietetyką
  • Tytuł "Srebrnej szkoły 2019"
Opis

Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie ma swoją lokalizację dwóch budynkach: W BOLECHOWIE i W MUROWANEJ GOŚLINIE. W Bolechowie młodzież kształci się na poziomie liceum ogólnokształcącego i technikum, natomiast w Murowanej Goślinie na poziomie technikum, szkoły zawodowej dla młodzieży - branżowej szkoły I stopnia i liceum ogólnokształcącego dla dorosł?ych. Aktualnie w Zespole Szkół uczy się 413 uczniów. W szkole panuje rodzinna atmosfera, uczniowie nie są anonimowi, zapewnione mają poczucie bezpieczeństwa. W tym roku rozpoczęła się rozbudowa placówki, dzięki czemu powstanie nowoczesne centrum edukacji ogólnokształcącej i zawodowej. W ostatnich latach budynek naszej szkoły został gruntownie wyremontowany. Odnowiono sale lekcyjne: pracownię gastronomiczną, wyposażono w najnowocześniejszy sprzęt (piec konwekcyjno-parowy, schładzarka szokowa, zmywarka do naczyń, meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej i inne urządzenia). Z pracowni korzystają także uczniowie szkoły zawodowej – kucharze i cukiernicy.

TECHNIKUM W MUROWANEJ GOŚLINIE: W opinii wielu uczniów jest to szkoła wyjątkowa i niepowtarzalna. W roku szkolnym 2019/2020 w uczniowie klas pierwszych będą mogli kształcić się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych z dietetyką oraz technik hotelarstwa. Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych z dietetyką obejmuje kwalifikacje: sporządzanie potraw, napojów oraz organizację żywienia i usług gastronomicznych, dietetykę. Po 5 latach nauki można przystąpić do egzaminu maturalnego, a po zaliczeniu kwalifikacji uzyskuje się dyplom technika. W nowoczesnej pracowni gastronomicznej odbywają się zajęcia praktyczne, natomiast praktyki zawodowe szkoła organizuje dla uczniów w najlepszych lokalach gastronomicznych Poznania i okolic (Mercure, Sheraton, Campanile, Ibis, Jaśmin w Owińskach) oraz na promach Unity Line. Oferowane kursy w ramach projektu unijnego "Gotowi do pracy" to: „Drób i jego wykorzystanie”; „Wieprzowina i wołowina, różne formy podania”; „Ryba i jej sposób przygotowania”; „Warsztaty kelnerskie - 4 stopnie”; „Warsztaty - Kuchnie świata”; „Konsultacje dietetyczne – program żywieniowy”. Absolwenci Technikum kontynuują naukę na studiach wyższych, na kierunkach związanych m.in. z żywieniem. Wielu z nich podejmuje pracę w lokalach gastronomicznych w Polsce i za granicą lub rozpoczyna własną działalność gospodarczą. Kwalifikacje w zawodzie technik hotelarstwa to: planowanie i realizacja usług w recepcji oraz obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie. Technik hotelarstwa znajdzie miejsca pracy: w obiektach bazy noclegowej (hotele, ośrodki wypoczynkowe, pensjonaty, schroniska, kwatery prywatne i inne), w obiektach bazy ruchomej (promy, statki, koleje, samoloty i inne), a także w organach administracji samorządowej, zajmującej się usługami hotelarskimi, w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach. Technicy hotelarstwa odbywają praktyki w renomowanych hotelach Poznania i okolic (Mercure, Sheraton, Campanile, Ibis) oraz na promach Unity Line. Oferowane kursy dla uczniów: z zakresu obsługi konsumenta, kurs wychowawcy kolonijnego, oraz Animator czasu wolnego z certyfikatem. Absolwenci mają możliwość kontynuowania nauki na studiach wyższych, podjęcia pracy w ww. miejscach lub rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej. Rytm życia w szkole wyznaczają różne uroczystości i imprezy. Niemalże każdego dnia dzieje się coś ciekawego, godnego uwagi, świadczącego o pasji i zaangażowaniu uczniów. Dla pedagogów naszej szkoły ważne jest to, by zapewnić dobry poziom kształcenia, wspierać i kształtować młodych ludzi, aby w przyszłości świadomie i odpowiedzialnie funkcjonowali w życiu. Nasza szkoła stawia na indywidualizm i jednocześnie wyrabia poczucie dobra wspólnego. W roku szkolnym 2018/2019 uczniowie Technikum w Bolechowie biorą udział w projekcie unijnym "Horeca Logistic - poprawa jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie". Projekt obejmuje zajęcia pozalekcyjne z j. angielskiego w biznesie, z zakresu gastronomii, obsługi klienta hotelowego, logistyki, doradztwa edukacyjno-zawodowego, a także praktyki i staże zawodowe oraz kursy zewnętrzne dla uczniów z zakresu obsługi wózków widłowych, prawa jazdy kat. B, C1 i obsługi pakietów biurowych. Adres www

Oferta
Dojazd
Bardzo dogodny dojazd z kierunku Poznania oraz ze Skoków i Rogoźna. Szkoła nasza położona jest w centrum Murowanej Gośliny. Przejście z przystanku autobusowego i z dworca kolejowego zajmuje około 5 minut.
Historia
Nasza szkoła rozpoczęła działalność w roku 1974. Zlokalizowano ją w budynku należącym do Państwowego Gospodarstwa Ogrodniczego w Owińskach. Od 1 września 2005 roku szkołę przeniesiono do Murowanej Gośliny. Uczniowie naszej szkoły rekrutują się głównie z gmin: Murowana Goślina, Czerwonak, Skoki. W tym roku rozpoczęła się rozbudowa placówki, dzięki czemu powstanie nowoczesne centrum edukacji ogólnokształcącej i zawodowej. Odnowiono sale lekcyjne; pracownię gastronomiczną wyposażono w najnowocześniejszy sprzęt (piec konwekcyjno-parowy, schładzarka szokowa, zmywarka do naczyń, meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej i inne urządzenia). Pracownia jest sercem naszej szkoły, stąd rozchodzą się niesamowite zapachy. Nie na darmo naszą szkołę nazywamy: "Szkołą ze smakiem".
Koła zainteresowań

W szkole działają m.in.:

  • koło gastronomiczne,
  • koła sportowe (posiadamy na terenie szkoły boisko wielofunkcyjne),
  • koło plastyczne,
  • koło turystyczne,
  • koło przyrodnicze,
  • koło "Pozytywnie zakręceni".
Osiągnięcia

  1. W Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY 2019 uzyskanie przez Technikum w Zespole Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie tytułu "Srebrnej Szkoły 2019" wśród 500 najlepszych techników w Polsce.
  2. Wyróżnieni zostaliśmy również przez Fundację Edukacyjną „Perspektywy” – Technikum w Zespole Szkół w Bolechowie im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2016 i przysługuje nam tytuł „Brązowej Szkoły 2016”.
  3. Coroczne stypendia za wyniki w nauce Rady Powiatu Poznańskiego oraz Nagrody Starosty Poznańskiego dla najzdolniejszych uczniów. Liczne sukcesy w konkursach regionalnych i ogólnopolskich w dziedzinach związanych z profilem szkoły np.: zdobycie tytułu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej" w ogólnopolskim konkursie gastronomicznym zorganizowanym przez firmę Unilever Food Solutions, Osiągnięcia: XIII Konkurs Gastronomiczny - uczniowie naszej szkoły osiągnęli bardzo wysokie wyniki: I miejsce w kategorii desery z nutką piernikową; II miejsce w kategorii zakąski. W III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Literacka Kuchnia” uczennice technikum żywienia zdobyły II miejsce w kategorii zakąska. Zdobywamy I miejsca w konkursach zorganizowanych pod patronatem Starosty Powiatu Poznańskiego na: Eko-kanapkę, na najsmaczniejszą i najpiękniej podaną zupę (w ramach projektu: "Wiecie, co jecie w poznańskim powiecie"); otrzymaliśmy wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie: "Nakręć się na zdrowie" za piosenkę "Łap to zdrowie"; wyróżnienie w finale ogólnopolskiego konkursu "Primerba Cup" podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich; II miejsce w etapie powiatowym ogólnopolskiego konkursu "Podhalańskie i spiskie drogi do niepodległości"; czołowe miejsca w rozgrywkach sportowych Mistrzostw Powiatu Poznańskiego w Piłce Nożnej i inne osiągnięcia. Podczas XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności naszą szkołę reprezentowała uczennica kl. II technikum żywienia i usług gastronomicznych, która w punktacji olimpiady zajęła wysokie siódme miejsce na 51 osób startujących.
Zajęcia pozalekcyjne

W szkole odbywają się następujące zajęcia pozalekcyjne:

  • "Warsztaty z dietetyki"
  • "Zostań Mistrzem Sztuki Kulinarnej"
  • "Szkoła z wypiekami"
  • "Warsztaty kulinarne z profesjonalistką"
  • "Szkolny Klub Biegacza"
  • "Aktywni i Zdrowi - Pogromcy Nudy"
  • Redakcja Gazetki Uczniowskiej "Sukces Murowany"
  • Fakultety z j.polskiego, matematyki i j.angielskiego dla klas maturalnych.
Drzwi otwarte
05 kwietnia 2019 r. (piątek) w godz. 13.00 - 17.00.