- Nazwa oddziału
-
Kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem potraw, dań, przekąsek, ciast, deserów oraz napojów. Przygotowuje potrawy pochodzące z różnych stron świata oraz dostosowuje je do indywidualnych wymagań klientów. Posiada umiejętność porcjowania, dekorowania
i wydawania potraw. Dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają sporządzanie potraw różnymi technikami kulinarnymi. Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie żywności, dbanie o należytą konserwację urządzeń i drobnego sprzętu gastronomicznego. Sprawuje nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie
z wymogami sanitarnymi oraz przepisami BHP. Do obowiązków kucharza należy również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
- Przygotowanie i wydawanie dań
Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz potrafi:
– sporządzać potrawy i napoje,
– projektować, układać potrawy na talerzach, półmiskach oraz dekorować wyroby kulinarne,
– dobierać zastawę stołową do potraw,
– przechowywać żywność zgodnie z systemami zapewniającymi bezpieczeństwo zdrowotne,
– przestrzegać procedur i zasad bezpieczeństwa obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego,– obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne.
Kucharz może znaleźć zatrudnienie:
– w zakładach gastronomicznych: restauracjach, jadłodajniach, barach, pizzeriach, stołówkach (szkolnych, przedszkolnych, pracowniczych), firmach cateringowych,
– w przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne,
– może również prowadzić własną działalność gospodarczą.