- Nazwa oddziału
-
kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- historia , biologia , geografia , fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz - zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. Niejednokrotnie do niego należy również udekorowanie stołu. Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP. W gestii kucharza znajduje się również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
Nauka trwa 3 lata.
512001 Kucharz
W zawodzie wyodrębniono jedną kwalifikację:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Uczeń po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia o 2 letnim cyklu kształcenia. Po ukończeniu BS II i zadaniu egzaminu zawodowego uzyska tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych oraz będzie mógł zdać egzamin maturalny.WYMAGANE DOKUMENTY:
1. Wniosek o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej – wydruk z systemu naboru
(https://nabor.pcss.pl/plonsk),
2. Świadectwo ukończenia szkoły podstawowej i zaświadczenie o szczegółowych wynikach egzaminu ósmoklasisty lub kopie tego świadectwa i zaświadczenia, poświadczone przez dyrektora szkoły podstawowej, które kandydat ukończył,
3. Zaświadczenie lekarskie zawierające orzeczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu (dla uczniów zakwalifikowanych do branżowej szkoły I stopnia) (skierowanie na badania wydaje szkoła).
4. Książeczka zdrowia dla celów sanitarno - epidemiologicznych.
5. Zaświadczenie o uzyskaniu tytułu laureata lub finalisty olimpiad lub konkursów,
6. Karta zdrowia (odebrana ze szkoły podstawowej).