Płońsk
Technikum
Technikum nr 1 - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • historia ,  biologia ,  geografia ,  fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • chemia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych to bardzo atrakcyjny zawód  stworzony  dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością rozwoju pasji kulinarnych. Uczy kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Pozwala rozwinąć umiejętności związane z organizacją imprez gastronomicznych od zakupu surowca do zadowolonego gościa. Daje możliwość posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność planowania i oceny sposobu żywienia. Poznanie zasad układania jadłospisów, komponowanie menu codziennego i okolicznościowego oraz obliczanie wartości energetycznej potraw i posiłków. 


Nauka trwa 5 lat. 


343404 Technik żywienia i usług gastronomicznych 

W zawodzie wyodrębniono dwie kwalifikacje: 

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań 

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 


rozszerzenie: biologia lub chemia 


Języki obce:

język angielski (kontynuacja) oraz

język rosyjski (II język - podstawowy)

lub

język niemiecki (II język - podstawowy)


WYMAGANE DOKUMENTY:

1. Wniosek o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej – wydruk z systemu naboru  

    (https://nabor.pcss.pl/plonsk),

2. Świadectwo ukończenia szkoły podstawowej i zaświadczenie o szczegółowych wynikach egzaminu ósmoklasisty lub kopie tego świadectwa i zaświadczenia, poświadczone przez dyrektora szkoły podstawowej, które kandydat ukończył,

3. Zaświadczenie lekarskie zawierające orzeczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu (dla uczniów zakwalifikowanych do technikum) (skierowanie na badania wydaje szkoła).

4. Książeczka zdrowia dla celów sanitarno - epidemiologicznych.

5. Zaświadczenie o uzyskaniu tytułu laureata lub finalisty olimpiad lub konkursów,

6. Karta zdrowia (odebrana ze szkoły podstawowej).