- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- historia , biologia , geografia , fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- chemia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych to bardzo atrakcyjny zawód stworzony dla wszystkich, którzy są zainteresowani możliwością rozwoju pasji kulinarnych. Uczy kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Pozwala rozwinąć umiejętności związane z organizacją imprez gastronomicznych od zakupu surowca do zadowolonego gościa. Daje możliwość posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność planowania i oceny sposobu żywienia. Poznanie zasad układania jadłospisów, komponowanie menu codziennego i okolicznościowego oraz obliczanie wartości energetycznej potraw i posiłków.
Nauka trwa 5 lat.
343404 Technik żywienia i usług gastronomicznych
W zawodzie wyodrębniono dwie kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
rozszerzenie: biologia lub chemia
Języki obce:
język angielski (kontynuacja) oraz
język rosyjski (II język - podstawowy)
lub
język niemiecki (II język - podstawowy)
WYMAGANE DOKUMENTY:
1. Wniosek o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej – wydruk z systemu naboru
(https://nabor.pcss.pl/plonsk),
2. Świadectwo ukończenia szkoły podstawowej i zaświadczenie o szczegółowych wynikach egzaminu ósmoklasisty lub kopie tego świadectwa i zaświadczenia, poświadczone przez dyrektora szkoły podstawowej, które kandydat ukończył,
3. Zaświadczenie lekarskie zawierające orzeczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu (dla uczniów zakwalifikowanych do technikum) (skierowanie na badania wydaje szkoła).
4. Książeczka zdrowia dla celów sanitarno - epidemiologicznych.
5. Zaświadczenie o uzyskaniu tytułu laureata lub finalisty olimpiad lub konkursów,
6. Karta zdrowia (odebrana ze szkoły podstawowej).