- Nazwa oddziału
-
I TŻ (technik żywienia i usług gastronomicznych)
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- historia , biologia , geografia , fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Kwalifikacje:
Absolwent szkoły może uzyskać dyplom potwierdzający tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych po zdaniu egzaminu z dwóch kwalifikacji:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Ponadto nauka w technikum kończy się egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych.
JEŻELI WYBIERZESZ TEN KIERUNEK KSZTAŁCENIA, TO:
- dowiesz się, jak należy się zdrowo odżywiać i jak ocenia się jakość żywności, poznasz zasady przechowywania żywności,
- dowiesz się, jak przyrządzić potrawę i jak ją odpowiednio podać,
- będziesz umiał aranżować stół i potrawy na talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw,
- nauczysz się sztuki przyrządzania napojów zimnych i gorących,
- dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą
- poznasz zasady obsługi klienta oraz organizacji przyjęć, czy imprez okolicznościowych, poznasz zasady i warunki zarządzania produkcją gastronomiczną,
- nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji gastronomicznej,
- odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych.
Praktyka zawodowa
Podczas nauki w technikum uczeń odbędzie praktykę zawodową w wymiarze 4 tygodni w klasie trzeciej. Praktyki zawodowe organizowane są w przedszkolach, szkołach, restauracjach i innych firmach.
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym to biologia.
Przedmioty zawodowe:
- wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- organizacja produkcji gastronomicznej
- kompetencje społeczne
- działalność gospodarcza w gastronomi
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- język obcy zawodowy
- zasady żywienia
- usługi gastronomiczne
- procesy technologiczne w gastronomii
- planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej
- obsługa klientów w gastronomii