Płońsk
Technikum
Technikum nr 1 - I TŻ (technik żywienia i usług gastronomicznych)
Nazwa oddziału

 I TŻ (technik żywienia i usług gastronomicznych)

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • historia ,  biologia ,  geografia ,  fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Kwalifikacje:

Absolwent szkoły może uzyskać dyplom potwierdzający tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych  po zdaniu egzaminu z dwóch kwalifikacji: 

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Ponadto nauka w technikum kończy się egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych.

JEŻELI WYBIERZESZ TEN KIERUNEK KSZTAŁCENIA, TO:

  • dowiesz się, jak należy się zdrowo odżywiać i jak ocenia się jakość żywności, poznasz zasady przechowywania żywności,
  • dowiesz się, jak przyrządzić potrawę i jak ją odpowiednio podać,
  • będziesz umiał aranżować stół i potrawy na talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw,
  • nauczysz się sztuki przyrządzania napojów zimnych i gorących,
  • dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą
  • poznasz zasady obsługi klienta oraz organizacji przyjęć, czy imprez okolicznościowych, poznasz zasady i warunki zarządzania produkcją gastronomiczną,
  • nauczysz się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji gastronomicznej,
  • odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych.

Praktyka zawodowa

Podczas nauki w technikum uczeń odbędzie praktykę zawodową w wymiarze 4 tygodni w klasie trzeciej. Praktyki zawodowe organizowane są w przedszkolach, szkołach, restauracjach i innych firmach.

Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym to biologia.

Przedmioty zawodowe:

  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • organizacja produkcji gastronomicznej
  • kompetencje społeczne
  • działalność gospodarcza w gastronomi
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • język obcy zawodowy
  • zasady żywienia
  • usługi gastronomiczne
  • procesy technologiczne w gastronomii
  • planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej
  • obsługa klientów w gastronomii