Płońsk
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia w Raciążu - I k/s (grupa - kucharz)
Nazwa oddziału

 I k/s (grupa - kucharz)

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe dwa przedmioty z najwyższą oceną z niżej wymienionych

  • Historia ,  Biologia ,  Geografia ,  Fizyka

Opis

 Kucharz  – zawód znany od wieków i niezbędny, ale do niedawna zwykle pozostający w cieniu. Od paru lat zawód kucharza staje się coraz bardziej doceniany. Dobry kucharz obecnie ma możliwość zostać gwiazdą telewizji.

Profesjonalny kucharz zajmuje się przygotowywaniem potraw pochodzących          z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

 

Zawód ten kształtuje umiejętności związane z:

·         profesjonalnym sposobem dekoracji potraw;

·         sporządzaniem potraw i napojów;

·         planowaniem zakupów;

·         planowaniem i sporządzaniem kart menu;

·         obliczaniem wartości energetycznej i odżywczej produktów;

·         poszerzaniem umiejętności języka angielskiego zawodowego;

·         współpracą w zespole.