- Nazwa oddziału
-
I k/s (grupa - kucharz)
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- historia , biologia , geografia , fizyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Profesjonalny kucharz zajmuje się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Zawód ten kształtuje umiejętności związane z:
· profesjonalnym sposobem dekoracji potraw;
· sporządzaniem potraw i napojów;
· planowaniem zakupów;
· planowaniem i sporządzaniem kart menu;
· obliczaniem wartości energetycznej i odżywczej produktów;
· poszerzaniem umiejętności języka angielskiego zawodowego;
· współpracą w zespole.