Powiat ostrowski
Technikum
Technikum w ZSU - 1ta technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1ta technik żywienia i usług gastronomicznych

Liczba miejsc

 34

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia ,  informatyka

Przedmioty rozszerzone
  • język obcy nowożytny
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Jeżeli:

•gotowanie jest Twoją pasją,
• interesujesz się produktami spożywczymi     i żywieniem,
• lubisz przyrządzać posiłki,
• marzysz o własnym biznesie gastronomicznym..

 Nauczymy Cię urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania, aranżacji stołów i sal konsumpcyjnych, prawidłowej obsługi gości. Zdobędziesz umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu. Dzięki nam staniesz się otwarty na nowości    i kreatywny w działaniu.
Dodatkowo oferujemy Ci zajęcia i kursy rozwijające umiejętności zawodowe                    i umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji m.in.: pokazy szefów kuchni, konkursy "pod okiem" mistrzów kulinarnych, wyjazdy na targi branżowe, przygotowanie  i organizacja bankietów, wycieczki zawodowe do restauracji, hoteli i zakładów gastronomicznych, kursy: m.in. kelnerski, barmański, baristyczny, cateringu.