Powiat ostrowski
Technikum
Technikum w ZSU - 1tb2
Nazwa oddziału

 1tb2

Liczba miejsc

 0

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • geografia
  • informatyka

Przedmioty rozszerzone
  • geografia
  • język obcy nowożytny
Zawody

 Technik usług kelnerskich

Opis

Na kierunku technik usług kelnerskich dowiesz się jak profesjonalnie obsługiwać  klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Nauczysz się jak należy powitać gości, przedstawić menu, udzielić wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomóc w wyborze poszczególnych dań, jak przyjąć zamówienie i je odpowiednio zrealizować.

Dowiesz się, że technik usług kelnerskich jako osoba mająca bezpośredni kontakt               z klientami, z jednej strony stanowi wizytówkę lokalu, a z drugiej podczas rozmów            z gośćmi może uzyskiwać informacje dotyczące ich oceny danego miejsca i sugestii, mogących polepszyć jakoś oferowanych usług.

Od technika usług kelnerskich  wymagana jest przede wszystkim wysoka kultura osobista, ogłada         i komunikatywność. Musi to być osoba otwarta, potrafiąca szybko nawiązać właściwy kontakt z klientem.  Technik usług kelnerskich  musi umieć doradzić gościom właściwy wybór, odpowiadać na wszelkie potrzeby klientów, a równocześnie nie może narzucać się ze swoją obecnością. Do niego jednak należy stworzenie sympatycznej atmosfery, zachęcającej do ponownych odwiedzin, dlatego kelner musi być osobą wzbudzającą zaufanie, miłą, z poczuciem humoru.

Bardzo przydatną umiejętnością, obecnie coraz częściej wręcz niezbędną w tej pracy, jest znajomość języków obcych.