- Nazwa oddziału
-
1tb2
- Liczba miejsc
-
0
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Technik usług kelnerskich
- Opis
-
Na kierunku technik usług kelnerskich dowiesz się jak profesjonalnie obsługiwać klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Nauczysz się jak należy powitać gości, przedstawić menu, udzielić wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomóc w wyborze poszczególnych dań, jak przyjąć zamówienie i je odpowiednio zrealizować.
Dowiesz się, że technik usług kelnerskich jako osoba mająca bezpośredni kontakt z klientami, z jednej strony stanowi wizytówkę lokalu, a z drugiej podczas rozmów z gośćmi może uzyskiwać informacje dotyczące ich oceny danego miejsca i sugestii, mogących polepszyć jakoś oferowanych usług.
Od technika usług kelnerskich wymagana jest przede wszystkim wysoka kultura osobista, ogłada i komunikatywność. Musi to być osoba otwarta, potrafiąca szybko nawiązać właściwy kontakt z klientem. Technik usług kelnerskich musi umieć doradzić gościom właściwy wybór, odpowiadać na wszelkie potrzeby klientów, a równocześnie nie może narzucać się ze swoją obecnością. Do niego jednak należy stworzenie sympatycznej atmosfery, zachęcającej do ponownych odwiedzin, dlatego kelner musi być osobą wzbudzającą zaufanie, miłą, z poczuciem humoru.
Bardzo przydatną umiejętnością, obecnie coraz częściej wręcz niezbędną w tej pracy, jest znajomość języków obcych.