Ostróda
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 3 (Rolnik) w Ostródzie - H - Pracownik obsługi hotelowej - zajęcia praktyczne w szkole
Nazwa oddziału

 H - Pracownik obsługi hotelowej - zajęcia praktyczne w szkole

Liczba miejsc

 15

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia ,  geografia ,  chemia (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Zawody

 Pracownik obsługi hotelowej

Opis

Klasa 1F - Kucharz
Okres nauki 3 lata

Zajęcia praktyczne w szkole - praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnej pracowni gastronomicznej, bezpłatnie. Ilość dni zajęć praktycznych:

  • klasa I - 1 dzień
  • klasa II - 2 dni
  • klasa III - 2 dni
Uczniowie nie realizują zajęć praktycznych w dni wolne od zajęć dydaktyczno wychowawczych, ani w okresie wakacyjnym.

Kwalifikacje:

  1. HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

Dodatkowe kwalifikacje i umiejętności:

  • kurs barmański
  • kurs baristy

Opis zawodu:

Branża turystyczna obecnie wychodzi z kryzys po pandemii i w momencie ukończenia przez Was szkoły będzie w fazie nowego rozkwitu z dużym zapotrzebowaniem na młodych, zdolnych pracowników. Samo hotelarstwo jest dziedziną intensywnie rozwijającą się z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości „dom poza domem”, poznajemy nowych ludzi, ciągle dzieje się coś nowego.

Praca zawodowa

Pracownik obsługi hotelowej może podejmować pracę w:

  • hotelach,
  • pensjonatach,
  • ośrodkach wypoczynkowych,
  • zakładach uzdrowiskowych,
  • na promach wycieczkowych,
  • biurach podróży
  • prowadzić własne obiekty noclegowe.