- Nazwa oddziału
-
H - Pracownik obsługi hotelowej - zajęcia praktyczne w szkole
- Liczba miejsc
-
15
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia , geografia , chemia (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Zawody
-
Pracownik obsługi hotelowej
- Opis
-
Klasa 1F - Kucharz
Okres nauki 3 lataZajęcia praktyczne w szkole - praktyczna nauka zawodu odbywa się w szkolnej pracowni gastronomicznej, bezpłatnie. Ilość dni zajęć praktycznych:
- klasa I - 1 dzień
- klasa II - 2 dni
- klasa III - 2 dni
Kwalifikacje:
- HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Dodatkowe kwalifikacje i umiejętności:
- kurs barmański
- kurs baristy
Opis zawodu:
Branża turystyczna obecnie wychodzi z kryzys po pandemii i w momencie ukończenia przez Was szkoły będzie w fazie nowego rozkwitu z dużym zapotrzebowaniem na młodych, zdolnych pracowników. Samo hotelarstwo jest dziedziną intensywnie rozwijającą się z pięknymi tradycjami, w której staramy się tworzyć dla Gości „dom poza domem”, poznajemy nowych ludzi, ciągle dzieje się coś nowego.
Praca zawodowa
Pracownik obsługi hotelowej może podejmować pracę w:
- hotelach,
- pensjonatach,
- ośrodkach wypoczynkowych,
- zakładach uzdrowiskowych,
- na promach wycieczkowych,
- biurach podróży
- prowadzić własne obiekty noclegowe.