Ostróda
Technikum
Technikum Nr 2 (Ekonomik) w Ostródzie - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Liczba miejsc

 22

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • geografia

Przedmioty rozszerzone
  • geografia
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

NOWE SPECJALIZACJE:

BARMAN/BARISTA

TRENER DIETETYKI I FITNESS

Okres nauki: 5 lat

Kim jest?

Ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, organizuje produkcję gastronomiczną, planuje i realizuje usługi gastronomiczne.

Jakie uzyskasz kwalifikacje trakcie nauki w szkole.

      K1 – HGT.02.Przygotowywanie i wydawanie dań

      K2 – HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 Jaką zdobędziesz wiedzę i umiejętności.

Będziesz potrafił:

  • Sporządzać potrawy i napoje.
  • Przechowywać żywność.
  • Organizować żywienie i usługi gastronomiczne.
  • Planować i oceniać żywność.
  • Organizować produkcję wykonywać usługi gastronomiczne.

Gdzie do pracy.

Pracę znajdziesz w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, hotelach, stołówkach, klubach, pizzeriach, firmach cateringowych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, firmach dietetycznych, siłowniach.
Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą.


O czym powinieneś jeszcze wiedzieć.

W cyklu pięcioletniego kształcenia zawodowego realizowane są przedmioty zawodowe:

  1. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  2. Wyposażenie i zasady bhp w gastronomii
  3. Zasady żywienia
  4. Obsługa konsumenta
  5. Język obcy – zawodowy
  6. Pracownia gastronomiczna
  7. Pracownia planowania żywienia i usług gastronomicznych
  8. Pracownia obsługi konsumenta
  9. Warsztaty carvingu
  10. Warsztaty balistyczne

Praktyka zawodowa:

Klasa  II– 4 tygodnie

Klasa III -4 tygodnie

Przedmioty rozszerzone w cyklu kształcenia:

Język angielski

Geografia