Ostróda
Technikum
Technikum Nr 1 (ZSZiO) w Morągu - TG
Nazwa oddziału

 TG

Liczba miejsc

 0

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • matematyka
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Kształcenie umiejętności organizacji pracy w zakresie produkcji gastronomicznej i obsługi konsumentów w zakresie zasad układania jadłospisów i zestawów potraw oraz prowadzenia dokumentacji rachunkowej zakładu gastronomicznego. To zawód dla komunikatywnych,  odpowiedzialnych, mających predyspozycje do kierowania zespołem i posiadających wysoką kulturę osobistą.

Ukończenie technikum daję możliwość podjęcia pracy jako szef kuchni, kucharz, menager zakładu gastronomicznego, kierownik do spraw  żywienia, organizator imprez okolicznościowych,pracownik firmy cateringowej, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, jako pracownik ruchomej bazy gastronomicznej, lotniczej, morskiej i kolejowej, a także daje możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Kwalifikacje w zawodzie :

K1 Przygotowanie i wydawanie dań.

K2 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.