- Nazwa oddziału
-
TG
- Liczba miejsc
-
0
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- matematyka
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Kształcenie umiejętności organizacji pracy w zakresie produkcji gastronomicznej i obsługi konsumentów w zakresie zasad układania jadłospisów i zestawów potraw oraz prowadzenia dokumentacji rachunkowej zakładu gastronomicznego. To zawód dla komunikatywnych, odpowiedzialnych, mających predyspozycje do kierowania zespołem i posiadających wysoką kulturę osobistą.
Ukończenie technikum daję możliwość podjęcia pracy jako szef kuchni, kucharz, menager zakładu gastronomicznego, kierownik do spraw żywienia, organizator imprez okolicznościowych,pracownik firmy cateringowej, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, jako pracownik ruchomej bazy gastronomicznej, lotniczej, morskiej i kolejowej, a także daje możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Kwalifikacje w zawodzie :
K1 Przygotowanie i wydawanie dań.
K2 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.