- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Liczba miejsc
-
15
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- matematyka
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia, a także z organizacją przyjęć okolicznościowych. Zajęcia odbywać się będą w pracowni gastronomicznej wyposażonej w profesjonalny sprzęt gastronomiczny. Zajęcia praktyczne realizowane są od wielu lat w restauracjach i hotelach na terenie województwa. Szkoła pisze projekty i zdobywa fundusze w ramach, których organizuje praktyki zagraniczne dla młodzieży w kraju i za granicą w hotelach 3, 4 i 5 gwiazdkowych. Absolwent tego kierunku może podejmować pracę w hotelach, restauracjach, kawiarniach, barach, pensjonatach, promach, statkach pasażerskich itp. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Uczeń zdobywa kwalifikacje:
K1- Przygotowanie i wydawanie dań;
K2- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.