- Nazwa oddziału
-
Technik hotelarstwa
- Liczba miejsc
-
0
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- język angielski
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Wykonuje prace w zakresie kompleksowej obsługi gościa obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
Jakie uzyskasz kwalifikacje trakcie nauki w szkole?
K1 – HGT. 03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
K2 – HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Jaką zdobędziesz wiedzę i umiejętności?
Będziesz potrafił:
- Rezerwować usługi hotelarskie
- Obsługiwać gości przyjeżdżających i wyjeżdżających
- Utrzymywać czystość i porządek w jednostkach mieszkalnych
- Przygotowywać i podawać śniadania
- Organizować usługi dodatkowe w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Gdzie do pracy?
Pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach, seatelach, flaytelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową.
Może być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.
Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarsko-gastronomicznych.
O czym powinieneś jeszcze wiedzieć?
W cyklu pięcioletniego kształcenia zawodowego realizowane są przedmioty zawodowe:
- Podstawy hotelarstwa i usługi dodatkowe
- Organizacja pracy służy pięter
- Obsługa konsumenta
- Podstawy ekonomii i prawa
- Marketing usług hotelarskich
- Działalność recepcji
- Pracownia administracyjno –biurowa
- Pracownia obsługi w hotelarstwie
- Pracownia gastronomiczna
z obsługą konsumenta - Warsztaty obsługi kelnerskiej
- Warsztaty baristyczne
- Warsztaty barman, Sommelier
Dodatkowe kwalifikacje:
- Kurs - obsługi kelnerskiej
- Kurs - baristyczny
- Kurs - barman, Sommelier
Praktyka zawodowa:
Klasa II– 4 tygodnie
Klasa III -4 tygodnie