Ostróda
Technikum
Technikum Nr 2 (Ekonomik) w Ostródzie - Technik hotelarstwa
Nazwa oddziału

 Technik hotelarstwa

Liczba miejsc

 0

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Język obcy nowożytny
  • Geografia

Przedmioty rozszerzone

 Geografia

 Język angielski

Opis

Wykonuje prace w zakresie kompleksowej obsługi  gościa obiektu świadczącego usługi hotelarskie.

Jakie uzyskasz kwalifikacje trakcie nauki w szkole?                                                                                                      

K1 – HGT. 03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

K2 – HGT.06. Realizacja usług w recepcji

 

Jaką zdobędziesz wiedzę i umiejętności?

Będziesz potrafił:

  • Rezerwować usługi hotelarskie
  • Obsługiwać gości przyjeżdżających i wyjeżdżających
  • Utrzymywać czystość i porządek w jednostkach mieszkalnych
  • Przygotowywać i podawać śniadania
  • Organizować usługi dodatkowe w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

Gdzie do pracy?

Pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych,  a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach, seatelach, flaytelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową.

Może być zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.

Możesz prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług hotelarsko-gastronomicznych.

O czym powinieneś jeszcze wiedzieć?

W cyklu pięcioletniego kształcenia zawodowego realizowane są przedmioty zawodowe:

  1. Podstawy hotelarstwa i usługi dodatkowe
  2. Organizacja pracy służy pięter
  3. Obsługa konsumenta
  4. Podstawy ekonomii i prawa
  5. Marketing usług hotelarskich
  6. Działalność recepcji
  7. Pracownia administracyjno –biurowa
  8. Pracownia obsługi w hotelarstwie
  9. Pracownia gastronomiczna
    z obsługą konsumenta
  10. Warsztaty obsługi kelnerskiej
  11. Warsztaty baristyczne
  12. Warsztaty barman, Sommelier

Dodatkowe kwalifikacje:

  1. Kurs - obsługi kelnerskiej
  2. Kurs - baristyczny
  3. Kurs - barman, Sommelier


Praktyka zawodowa:

Klasa  II– 4 tygodnie

Klasa III -4 tygodnie